הגאוגרפיה היא תחום הדעת המדעי המתאר, חוקר ומסביר את מכלול הגורמים והתופעות, טבעיות ומעשי ידי אדם, המעצבים את המרחב. מטרת הלימודים היא לחשוף את התלמידים למגוון נרחב של תחומי חקירה העוסקים בתופעות שונות מבין אלה המעצבות את המרחב ולהעניק לתלמידים ידע תיאורטי ומעשי בתחומים אלה.
הלימודים משלבים גישות..
הגאוגרפיה היא תחום הדעת המדעי המתאר, חוקר ומסביר את מכלול הגורמים והתופעות, טבעיות ומעשי ידי אדם, המעצבים את המרחב. מטרת הלימודים היא לחשוף את התלמידים למגוון נרחב של תחומי חקירה העוסקים בתופעות שונות מבין אלה המעצבות את המרחב ולהעניק לתלמידים ידע תיאורטי ומעשי בתחומים אלה.
הלימודים משלבים גישות חקירה מתחומי מדעי החברה, הרוח והטבע . הלימודים משלבים תחומי עיון מסורתיים של הגאוגרפיה הרגיונאלית והיישובית, עם תחומי המחקר החדשים כדוגמת בעיות איכות הסביבה, העיור המודרני, תחבורה, השימוש במערכות מחשב לניתוח מרחבי מורכב ועוד.
בלימודי המוסמך מציע החוג תחומי התמחות ספציפיים הכוללים: גאוגרפיה עירונית, גאוגרפיה של איכות הסביבה, גאוגרפיה כלכלית, גאוגרפיה של תחבורה ותקשורת, גאוגרפיה היסטורית (עם דגש על ארץ ישראל בתקופות קדומות ועד ימינו), גאוגרפיה פיסית (עם דגש על גאומורפולוגיה ואקלים), ומערכות מידע גאוגרפיות.
התמחויות ומגמות למוסמך:
לימוד ההתמחויות נלווה לתואר מוסמך בחוג ראשי. לימוד המגמות נלמד במסגרת החוג לגאוגרפיה.
ניתן ללמוד לתואר מוסמך בגאוגרפיה גם ללא שייכות למגמה או להתמחות.
מגמה בלימודי גאוגרפיה היסטורית - עיון ויישום: מוקד המחקר הוא הקשר בין גאוגרפיה והיסטוריה, כיצד עיצבו תהליכים היסטוריים את התמונה הגאוגרפית וכיצד השפיעו מרכיבים גאוגרפיים על התפתחות היסטורית. תחומים אלו יילמדו ברמה עולמית, אזורית וארצית החל מן העת העתיקה ועד לעבר הקרוב. ארץ ישראל תהווה מעבדת לימוד ומחקר עיקרית.
מגמה בלימודי גאוגרפיה פיסית - המגמה עוסקת במחקר המכוון להבנת יחסי הגומלין בין תהליכים טבעיים לפעילות האדם. התכנית מכוונת להקנות לסטודנטים מערכת של מיומנויות בנושאים הקשורים להבנת הסובב הטבעי. המגמה פתוחה רק לתלמידי המסלול המחקרי.
מגמה בלימודי גאוגרפיה עירונית - המגמה עוסקת ביחסי הגומלין בין החברה והמרחב העירוני. היא עוסקת בשאלות כיצד מעצבים תהליכים כלכליים, פוליטיים, חברתיים ותרבותיים את דגמי המרחב העירוני, וכיצד משפיע המרחב העירוני על תהליכים אלה. המגמה תעסוק ביחסי הגומלין בין חברה ומרחב ברמות הגלובלית, הלאומית, האזורית והפנים-ישובית. היא מכשירה תלמידים לחשוב על העיר בצורה עיונית ובקורתית ולערוך מחקרים בתחום החברה והמרחב העירוני.
התמחות בניהול תכנון ומדיניות הסביבה - מטרת התכנית להקנות ראייה רב-תחומית לנושא איכות הסביבה בהדגשה על מדעי החברה ומשפטים. יוכלו להתקבל תלמידי מוסמך מחוגים שונים המבקשים להתמחות בנושא איכות הסביבה. תכנית הלימודים תיקבע לכל תלמיד בהתאם לחוג לימודיו. התלמידים ימשיכו את לימודיהם בחוג ויתמחו במסגרת התכנית. תלמידים הכותבים עבודת גמר יכתבו על נושא הקשור לאיכות הסביבה.
התמחות בלימודים עירוניים ואזוריים - התמחות זו משותפת למחלקה לגאוגרפיה ולמכון ללימודים עירוניים ואזוריים. הנושאים בהם מתמקד המכון ללימודים עירוניים ואזוריים משלימים את נושאי הגאוגרפיה העירונית, היישובית, הפוליטית, החברתית, הכלכלית וההתנהגותית בהיבטים הנוגעים לתכנון עירוני ואזורי, מנהל עירוני וקביעת מדיניות. תלמידי הפקולטה למדעי הרוח חייבים באשור המכון והוועדה ללימודים מתקדמים.
הלימודים למוסמך מתנהלים במסלול מחקרי ובמסלול לא מחקרי. תלמידים מצטיינים יכולים ללמוד במסגרת תכנית אישית למוסמך או במסלול הישיר לדוקטורט.
המסיימים יקבלו תואר מוסמך בגאוגרפיה בהתמחות או במגמה שיבחרו.