לימודי קלינאות תקשורת
קלינאות תקשורת הוא קודם כל מקצוע, שבו נרתמים לעזור לזולת. מדובר בלימודים העוסקים בתהליכים תקינים ובלתי תקינים של שפה, דיבור, שמיעה ותקשורת. הארגון האמריקאי לדיבור, שפה ושמיעה (ASHA) דיווח, שהמקצוע קלינאות תקשורת דורג במקום ה-11 ברשימת החמישים המקצועות המבוקשים ביותר בארה"ב. בארץ יש ביקוש רב למקצוע, הן בשל חשיבותו בהתפתחות ושיקום האדם והן משום היותו רב תחומי ומגוון.
רקע החוג
לימודי קלינאות תקשורת נמשכים בין שלוש לשלוש וחצי שנים, כשהבוגרים מקבלים תעודת סיום BA.
מטרת הלימודים הללו היא לשאוף להקנות לסטודנטים מידע תיאורטי, קליני ומעשי בהיבטים שונים של קשיי הדיבור, השפה ושמיעה. ניתן למצוא בין ההיבטים הנ"ל היבטים כמו: פיזיולוגיים, נוירולוגיים, קוגניטיביים, רגשיים, חברתיים, פסיכולוגיים ועוד. החוג שם דגש רב על תחום הפרעות בתקשורת על מניעה. בסיום הלימודים יהיה לבוגרים את הכלים והמיומנויות שיאפשרו להם לפתח תוכניות מגוונות בתחום הרפואה המונעת כמו: תוכנית למניעת צרידות בקרב אוכלוסיות בסיכון (מרצים, מורים, יועצים, זמרים וכדומה), תוכנית למניעת נזקי שמיעה עקב רעש וכ'ו.
האם זה מתאים לי ?
מדובר במקצוע שלפני הכל הוא שליחות כמו כל תחומי הפרא רפואיים עם כל מה שנלווה לכך. נדרש להיות חברותי וכן בעל אינטליגנציה רגשית גבוהה, שכן יש צורך לעבוד עם קהל יעד של ילדים עד מבוגרים. קלינאי תקשורת יעזור לזולת בשיפור יכולת ההבנה, דיבור, שמיעה, ריכוז ועוד.
היתרונות של לימודי קלינאות תקשורת
קודם כל, עבודה בתור קלינאי תקשורת מספקת סיפוק אדיר לכל אלה שבוחרים בתחום זה. אין תחליף לתחושה שמרגישים לאחר שעוזרים למטופלים בבעיותיהם בין אם זה בשמיעה ובין אם זה בריכוז וכדומה. לא צריך גם לציין שמשפחתו של המטופל מודה למטפלים על השיפור באורח חייהם. כפי שכבר נאמר, מדובר במקצוע רב-תחומי, כלומר בסיום הלימודים, הבוגרים לא צריכים לדאוג על נושא העבודה, בזמן שקיימת עבורם קשת רחבה של משרות מגוונות. מהבחינה של קריירה, הסטודנטים הבוחרים בקלינאות תקשורת, יכולים להיות רגועים. במקביל ללימודים התיאורטיים, זוכים התלמידים גם להתנסות מעשית בבתי חולים, בתי ספר מיוחדים ובמוסדות שיקום. הדבר מהווה יתרון עבור הלומדים, כאשר עבודה פרקטית מכינה את הסטודנטים לעבודה שמחכה להם בתום הלימודים.
החסרונות של לימודי קלינאות תקשורת
אחד החסרונות שקיימים בלימודי קלינאות תקשורת הוא שהחוג מצוי רק במספר מועט של מוסדות אקדמיים. המוסדות האקדמיים, שבהם ניתן ללמוד לתואר ראשון בקלינאות תקשורת הם: אוניברסיטת תל-אביב, אוניברסיטת חיפה, מכללת הדסה ירושלים, מכללת קריית אונו ובמכללת אריאל. חסרון נוסף שניתן למצוא במקצוע קלינאות תקשורת הוא שמדובר בעבודה לא פשוטה, כי בסופו של דבר לא כל אחד יכול להסתדר הן עם ילדים ובני נוער והן עם מבוגרים. מדובר במקצוע שמצריך הרבה סבלנות, כאשר במידה ונשברים כעבור כמה זמן עקב אי שיתוף פעולה, הרי שישנם אנשים שגם מחליפים מקצוע בסופו של דבר.
תנאי הקבלה ללימודי קלינאות תקשורת הינם קשים, כאשר באופן כללי דורשים ציון פסיכומטרי 650 ומעלה. בנוסף לכך, יש דרישה לציון 100ומעלה באנגלית בבחינה הפסיכומטרית. מכאן נובע, שמדובר בלימודים לא קלים, בזמן שהסטודנטים נדרשים להשקיע שעות רבות של ישיבה על החומר שלמדו בכיתות.
מה לומדים שם ?
בתקופת הלימודים ישנם קורסים רבים ומגוונים שמתרפסים על שלוש שנות הלימוד (או שלוש וחצי שנים- תלוי היכן לומדים). להלן כמה מהקורסים שתפגשו במהלך הלימודים: אודיולוגיה בסיסית, אנטומיה, מבוא לעיבוד נתונים, מבוא לפסיכולוגיה, נוירו אנטומיה, פונטיקה חיתוכית, אקוסטיקה במדעי השמיעה והדיבור, פסיכולוגיה התפתחותית, מבוא למדעי החיים, מבוא לבלשנות, פיזיולוגיה בסיסית, רפואת ילדים, הפרעות בשטף הדיבור, הפרעות שפה אצל ילדים, פיזיולוגיה של מערכת השמיעה, תקשורת תומכת וחליפית, קריאה וכתיבה מודרכת, הפרעות בליעה, מכשירי שמיעה, מחלות א.א.ג, פסיכואקוסטיקה, ביצוע הדיבור באוכלוסייה לקוית שמיעה, הפרעות שפה ודיבור נוירוגניות במבוגרים, הפרעות קול, שיקום שמיעה, סטמטולוגיה, יחסי מטפל-מטופל, אתיקה ומשפט בהפרעות בתקשורת, רעש והשפעתו על האדם ועוד. בלימודים הסטודנטים לומדים גם הוראה קלינית תחת הדרכה. ההוראה הקלינית מקנה ללומדים מיומנויות קליניות והכרת שיטות אבחון וטיפול תוך התנסות פעילה בכל תחומי ההפרעות בתקשורת.
איך מתקדמים ללימודים מתקדמים ?
בוגרי תואר ראשון בקלינאות תקשורת המעוניינים להעמיק את ידיעותיהם בתחום, הרי ימשיכו לתואר שני. מטרת לימודי התואר השני היא להכשיר חוקרים בתחומי מדעי השמיעה, שפה ודיבור. הלימודים הנ"ל מרחיבים את הידע התיאורטי והקליני בתחומי המקצוע השונים, ובכך הבוגרים יהפכו לאנשי מקצוע בכירים ומומחים.
נשלב חוגים ונצליח
לימודי קלינאות תקשורת הינם לימודים במסלול חד-חוגי, כאשר כפי שראינו, ישנם לא מעט קורסים במהלך התואר. ניתן למצוא בין החומר הנלמד תחומים שונים כמו: פיזיולוגיה, פסיכולוגיה, אנטומיה, אתיקה ומשפט, מדעי החיים, סטטיסטיקה, התנהגות ארגונית, פיזיקה וכדומה.
סיימתי עם התואר, מה עכשיו ?
הרגע המיוחל אליו חיכיתם במשך זמן רב הגיע סוף כל סוף. כעת, בואו נראה באילו תחומים תוכלו להשתלב בשוק העבודה: בתחום הקליני, מחקר, הוראה, הדרכה ובכל הנושאים הנוגעים להפרעות בתקשורת- ליקויי שפה, ליקויי שמיעה, ליקויי למידה, דיבור ובליעה. להלן מקומות העבודה האפשריים: בתי חולים, קופות חולים ומרפאות, מסגרת החינוך הרגיל ומסגרת החינוך המיוחד, עמותות כמו: אלי"ן ואקי"ם ומסגרות פרטיות.
שכר- בוגרי תואר ראשון בקלינאות תקשורת מרוויחים בממוצע משכורת נע בין 3,500 ל-4,000. משכורת ממוצעת של מרפאים בעיסוק בשרות המדינה הוא בין 7,000 ל-7,500. שכר קלינאים במגזר הפרטי גבוה יותר משכרם של קלינאי תקשורת העובדים במשרד החינוך.
ישראל או חו"ל- כפי שכבר נאמר, תחום הקלינאות תקשורת מאוד מבוקש בארה"ב, כאשר סטודנטים ישראליים מנסים להתקבל למוסדות אקדמיים שם או בארצות אחרות באירופה. במידה והחבר'ה הישראליים לומדים כאן בארץ, אז יש חלק שמנסים להתקבל לעבודה בארה"ב. כמובן, שבמידה והחבר'ה הצעירים מחליטים ללמוד בחו"ל, אז הם עושים קודם כל השוואה בין המוסדות השונים, ואף בודקים שיש להם את התקציב הדרוש.