התפתחות הטכנולוגיה הביוטכנולוגיה והננוטכנולוגיה בעשורים האחרונים העניקו לאנושות יכולת מרשימה של חיקוי, השלמה ושיפור של רבים מאברי הגוף, כגון גפיים, מפרקים וכד'. הרכב העין, מבנה העין ותהליך הראיה החל בצד האופטופיסיקלי וכלה בצד הנוירופיזיולוגי עדיין לוטים בערפל. על אף פריצות הדרך שנעשו בשנים..
התפתחות הטכנולוגיה הביוטכנולוגיה והננוטכנולוגיה בעשורים האחרונים העניקו לאנושות יכולת מרשימה של חיקוי, השלמה ושיפור של רבים מאברי הגוף, כגון גפיים, מפרקים וכד'. הרכב העין, מבנה העין ותהליך הראיה החל בצד האופטופיסיקלי וכלה בצד הנוירופיזיולוגי עדיין לוטים בערפל. על אף פריצות הדרך שנעשו בשנים האחרונות עדיין לא קיימת טכנולוגיה שתחזיר לליקויי ראיה את מאור עיניהם ע"י עין מלאכותית.
תהליך הראיה כשלעצמו מהווה נושא מרתק ומוקד אטרקטיבי למחקר. כיצד נקלטת בעין תמונת העצמים המקיפים אותנו, איך היא עוברת אל המוח מרגע פגיעת קרן האור בקרנית וכלה במידע הסופי המעובד במוח לצורות, ומבנים תלת ממדיים? מה קורה כאשר נוצרת "תקלה" אי-שם בתהליך עיבוד המידע, מה משמעותה, כיצד ניתן לאתרה ומהו הטיפול הנדרש? איך בדיוק פועלים "משפרי ראייה" כמו משקפיים או עדשות מגע? כיצד ובאילו "תחנות" בתהליך עיבוד האותות מתבצעים ניתוחי לייזר ואחרים לשיפור הראייה?
אלו הן רק חלק ממקבץ אינסופי של שאלות שעליהן תוכלו לקבל מידע מקיף בחוג למדעי האופטומטריה. המכללה האקדמית הדסה ירושלים מציעה חוג ייחודי -"החוג למדעי האופטומטריה"- המשלב לימודים תיאורטיים בצד עבודה מעשית עם פציינטים הזקוקים לטיפול בליקויי ראייה. הלימודים בחוג מקנים ידע ומיומנות ברמה אקדמית יסודית ומקיפה, תוך הפעלת מכשור אופטי חדשני ביותר לאבחון ואיתור בעיות במערכת הראייה ולטיפול בהן. מעצם היותו מקצוע רב תחומי ייחשפו תלמידי החוג למגוון רחב של תחומים, תוך צבירת ניסיון קליני רב המאפשר להם לתרום ולהשתלב בשוק העבודה.
תחומי העיסוק הבסיסיים של אופטומטריסט הם:
* ראייה - אבחון וטיפול בבעיות ראייה. באמצעות סדרת בדיקות אופטיות יכול אופטומטריסט לקבוע מרשם מתאים לפתרון הבעיה הספציפית של המטופל. הטיפול יתבטא בהתאמת משקפיים, עדשות מגע או בהתאמת אביזרים מיוחדים במקרה של ראייה ירודה.
* תפקוד - אבחון וטיפול בבעיות הקשורות לתפקוד העיניים, כגון הפרעות בראייה דו-עינית, פזילה, פזילה סמויה, בעיות מיקוד, בעיות בתנועת העיניים ולקויות למידה הנובעות מכך. במקרים אלה מאתר האופטומטריסט את מקור הבעיה, ומטפל בה באמצעות התאמת משקפיים מיוחדים או באמצעות תרגילי עיניים הנעשים בעזרת מכשור אופטי ותוכנות מחשב מיוחדות.
* בריאות - אבחון סטיות מהנורמה הקשורות לעיניים ולבריאות הכללית של הגוף. יש מקרים בהם יכול האופטומטריסט, עקב הידע שרכש באנטומיה ובפתולוגיה של גוף האדם, לאבחן סטיות מהנורמה באמצעות בדיקת ראייה ושדה ראייה. במקרים אלה בהם נחשפות סטיות יפנה האופטומטריסט את המטופל לאבחון ולטיפול אצל הרופא המתאים, כגון: רופא עיניים, נוירולוג או רופא משפחה.
על צוות המורים בחוג והמנחים במרפאות נמנים טובי האופטומטריסטים בארץ ורופאי עיניים מומחים מהמרכז הרפואי הדסה.
מטרת הלימודים
החוג מקנה לבוגריו מיומנות מקיפה בכל אחד משלושת תחומי העיסוק הנ"ל. במהלך הלימודים רוכשים הסטודנטים ניסיון קליני רב תוך כדי עבודתם במרפאות ציבוריות הפועלות בתוך החוג ובמרפאות חוץ. במסגרות אלה מתנסים הסטודנטים בבדיקת כ-300 מטופלים.
לבוגרי החוג מוענק התואר האקדמי B. Optom. המוכר על ידי המועצה להשכלה גבוהה. לאחר התמחות ובחינות מטעם משרד הבריאות, מקבלים בוגרי החוג רישיון אופטומטריסט מוסמך המתיר עיסוק במרפאות עיניים, בבתי חולים, בקופות חולים ובמרפאות פרטיות.
בפני בוגרי החוג פתוחה הדרך ללימודים לתארים מתקדמים באוניברסיטאות במקצועות הביולוגיה, מדעי המוח, נוירוביולוגיה
נועה מ. על תואר ראשון לימודי מדעי האופטומטריה מכללת הדסה (24/08/2011)
סטודנט שנה שלישית
מדוע בחרתי במסלול זה
מצאתי בזה עניין דרך אחותי הגדולה שגם היא אופטומטריסטית במקצועה
האם המסלול עמד בציפיות
המסלול שבחרתי עולה על כל הציפיות שלי בהרבה.. כבר בתחילת שנה ג' התחלנו מעין סטאז ואנחנו מקבלים פציינטים לבדיקות עיניים מעמיקות ומקיפות יותר מהעבודה בחנויות האופטיקה השונות בארץ.
מה רמת הלימודים
הרמה מאוד גבוהה כי זו עבודה עם עיניים של אנשים, ולכן צריך ריכוז גבוה השקעה והתמדה, מי שלא מצליח לעמוד בדרישות הגבוהות- נושר
שרון א. על תואר ראשון לימודי מדעי האופטומטריה מכללת הדסה (12/08/2011)
סטודנט שנה רביעית
מדוע בחרתי במסלול זה
בניסיון ובתקווה לעזור לאנשים לראות טוב יותר.
האם המסלול עמד בציפיות
ענה בצורה מלאה .הלמודים מאוד עשירים ונוגעים בתחומים שונים. קצת עמוס ותובעני אך עונה על הציפיות
מה רמת הלימודים
לצערי בשנה ג' אין מתרגלים, למרות שזה נחוץ מאוד.
העצה הכי טובה למתעניינים במסלול
לא להתייחס להבטחות השווא בהרשמה -בנוגע לעניין מלגות לימודים. הן מעטות מאוד כספית ומחייבות בשעות התנדבות רבות שמתישות. גם ככה רוב המוחלט של המלגות מופנות כמעט אוטומטית לבני מיעוטים.
מיכל מ. על תואר ראשון לימודי מדעי האופטומטריה מכללת הדסה (02/08/2011)
סטודנט שנה שלישית
מדוע בחרתי במסלול זה
שוק העבודה בתחום, בגלל עניין בתחום הרפואי, עבודה קודמת בתחום העיניים,
האם המסלול עמד בציפיות
כן. הכרתי לא מעט אנשים שלמדו את התחום ככה לכמעט ולא היו הפתעות לרעה..
מה רמת הלימודים
לימודים לא קלים בכלל, כמעט בכל קורס יש נוכחות כמעט מלאה של הסטודנטים. נראה שעושים את המקסימום כדי שהסטודנטים יצליחו לסיים את התואר בהצלחה.
העצה הכי טובה למתעניינים במסלול
ללכת לראות מהי עבודת האופטומטריסט בחנויות אופטיקה, כי זה בסופו של דבר התחום שלנו. רק אם תחום האופטומטריה באמת מעניין אותך ומוכן ללמוד רק על זה 4 שנים-אז בוא.