לימודי אופטיקה
בישראל קיימות מספר רשתות גדולות המוכרות משקפיים ומעסיקות עשרות אופטיקאים. על מנת להכשיר אותם למקצוע, מקיימים מספר מוסדות אקדמאים בישראל מסלולים ללימודי אופטיקה. במהלך השנים, כמו בלא מעט מקצועות אחרים, גם מקצוע זה עבר אקדמיזציה וכיום כדי לעסוק בתחום צריך לסיים בו, לפחות, תואר ראשון.
אומנם אופטיקאים עוסקים בתחום רפואי לגמרי, אך אופטיקה נחשבת למקצוע פרה רפואי אשר נמצא תחת אחריות של משרד התמ"ת ולא תחת אחריותו של משרד הבריאות. למרות זאת, חלק גדול מזמן הלימודים עוסק בצד הרפואי של המקצוע, וכפי שנראה בהמשך יש למקצוע היבטים נוספים.
מהו תואר באופטיקה?
תואר ראשון באופטיקה מחולק לשני חלקים אשר נלמדים בו זמנית. חלק אחד הוא החלק העיוני בו לומדים על תורת האור, תורת החומרים, אנטומיה של העין, סוגי עדשות, אופטיקת הראייה וכן על אתיקה מקצועית . החלק המעשי של הלימודים עוסק במדידות אנטומיות וגיאומטריות, הרכבת עדשות, כלים ומכשירי עבודה, התאמת משקפיים, בטיחות בזמן העבודה ועוד.
לימודי התואר מתחלקים כך, שבשנתיים הראשונות עוסקים יותר בצד העיוני ופחות בצד המעשי, בעוד שבשנתיים לאחר מכן, עוסקים יותר בצד מעשי, גם באמצעות התמחות במרפאות חוץ וגם באמצעות עבודה במעבדות מקומיות, ופחות בצד העיוני.
למי זה מתאים?
לימודי אופטיקה מתאימים לא רק למי שמבקש להשתלב בתחום האופטיקה המסחרית (קרי באחת מרשתות המשקפיים) אלא גם למי שמבקש לעסוק בכיוונים אחרים של אופטיקה, כגון תעשיות ביטחוניות, רפואיות ועוד. כמו כן, לימודי אופטיקה מתאימים למי שמעוניין לעשות תואר מתקדם בתורת הראייה ולהשתלב בעתיד במחקרים בתחום.
לימודי אופטיקה דורשים יכולת אנליטית גבוהה, ראש יצירתי, ריכוז גבוה, ויכולת לשים לב לפרטים הקטנים.
תואר ראשון בלימודי אופטיקה- דרישות קבלה ומסלול לימודים
בישראל ישנם מספר מקומות שמקיימים ללימודי אופטיקה למשל, אוניברסיטת בר אילן, שם הלימודים נמשכים ארבע שנים בסופם יש לעבור בחינה מעשית ובחינה עיונית, כמו כן יש לעבור הכשרה בבית חולים. מקום נוסף בו מתקיימים לימודי אופטיקה היא מכללת הדסה. שם הלימודים מתקיימים גם במשך ארבע שנים, ודרישות הקבלה הן 600 בציון המתאם, ציון 85 לפחות בחלק האנגלי של הבחינה הפסיכומטרית, תעודת בגרות מלאה, וראיון אישי עם ראש החוג.
בסיום הלימודים כל מוסד בחינת גמר מעשית ועיונית ויש לעבור את תקופת ההכשרה כדי לקבל תואר ולהיות מורשה לעסוק בתחום.
מה עושים עם תואר ראשון בלימודי אופטיקה?
תואר ראשון בלימודי אופטיקה מאפשר לבוגר מספר אופציות. הוא יכול לבחור להמשיך אל לימודי תואר שני בתחום. מכללת הדסה מציעה מסלול של תואר שני שנמשך שנתיים במהלכו מעמיקים את הידע בתורת הראייה ובאופטיקה. האוניברסיטאות השונות, כגון ירושלים ות"א, מציעות מסלול מחקרי בתחום במסגרת לימודי רפואה, מדעי המוח, ומדעי הבריאות. מסלול זה מאפשר להתמקד בחקר הראייה והאופטיקה מהיבטים שונים שלו, כולל מההיבט הקליני שלו ואף להמשיך ללימודי תואר שלישי בתחום. המסלול נמשך שנתיים וניתן להירשם אליו רק עם ממוצע 85 ומעלה בתואר ראשון.
אופציה אחרת שפתוחה בפני בוגרי תואר ראשון בלימודי אופטיקה היא להצטרף אל אחת מרשתות המשקפיים הגדולות או לפתוח בעצמם חנות משקפיים. כמובן שאופציה זו יותר קורצת מבחינה כלכלית אך דורשת גם השקעה יותר גדולה מבחינה זו.