לימודי כלכלה
מי שחלם בתור ילד או נער להיות איש עסקים ולעסוק בסחר בינלאומי עם חברות שונות מרחבי העולם, הרי שתואר ראשון בכלכלה יכול לסלול לו את הדרך להגשמת חלום זה. תחום הכלכלה הוא אחד התחומים שמניעים את העולם, בזמן שחבר'ה צעירים שלומדים את המקצוע שואפים להיות אלו שישבו מאחורי ההגה.
רקע החוג
לימודי כלכלה נמשכים שלוש שנים, כאשר בסופן מקבלים הבוגרים תעודת סיום BA.
החוג הנ"ל מקנה לסטודנטים כלים שבעזרתם יוכלו לנתח סיטואציות כלכליות שונות ברמת הארגון, יחיד והמשק. בעזרת הלימודים, יוכלו הלומדים לרכוש מיומנויות וטכניקות לפתרון בעיות בתחומי העסקים, הממשל. שלוש השנים האקדמיות יהוו הכנה לסטודנטים לקריירה במגזר הפרטי או הציבורי, בנקים ובתי השקעות ומשרדי ייעוץ פיננסי.
סטודנטים יבינו בעיות כלכליות הן ברמת הפירמה והצרכן והן ברמת המשק הלאומי על קשריו הבינלאומיים. בנוסף, הלימודים מקנים ידע על נושא ההיצע והביקוש, שיווק, תצרוכת וחסכון, לקיחת סיכונים, ניצול משאבים ועוד.
האם זה מתאים לי?
מדובר בתחום שדורש חשיבה אנליטית-לוגית, בזמן שהכלכלן צריך לנתח נתונים מורכבים. במידה ואתם חולמים להיות כלכלנים, חשוב שתראו אם יש לכם גם עוד כמה דברים: כושר הבעה בכתב ובעל פה- הכלכלן נדרש להציג עמדה, תוכניות, פירוט תהליכים בצורה פשוטה לאנשים שלא מבינים גדולים בכלכלה (תתפלאו, יש כמה אנשים שלא מבינים כלכלה גם בימנו). בנוסף, כלכלן צריך כושר שכנוע, אסרטיביות וסמכותיות וגמישות מחשבתית ויצירתית.
היתרונות של לימודי כלכלה
אחד היתרונות של החוג הנ"ל הוא שמדובר בתחום עם מגוון אפשרויות עיסוק. ברגע שסטודנטים מסיימים את תקופת הלימודים האקדמית ומקבלים את התעודה הנכספת, הרי שלא יחסר להם במה לבחור. לדוגמא: בוגרים יכולים לבחור בייעוץ כלכלי, עבודה במשרדי מסחר, עבודה בממשלה (נשמע בכלל לא רע) עבור איסוף נתונים כלכליים ועריכת סקרים,שוק ההון, ייעוץ פיננסי והשקעות ועוד.
בשל העובדה שלא חסרות אופציות עיסוק, הסטודנטים מצליחים למצוא את עצמם בעבודה כבר בתום הלימודים, כאשר יש ביקוש עבורם בחברות השונות, אשר מחפשות צעירים נלהבים ובעלי מוטיבציה.
יתרון נוסף הוא שלא חסר מוסדות לימוד אקדמיים, שבהם ניתן ללמוד לתואר ראשון בכלכלה. כלומר, במידה ונתקלתם בדחייה באוניברסיטה מסוימת בשל הדרישות הגבוהות שלה, אז אל תתייאשו, תרימו את הראש, כי בסופו של דבר תתקבלו במקום אחר.
החסרונות של לימודי כלכלה
בתחום הכלכלה יש תחרות רבה, כאשר כל אחד רוצה להוכיח את כישוריו העסקיים, אך בשל העובדה שאין מקום לכולם, ישנם בוגרים שבוחרים בעבודה אחרת. בחוג לכלכלה יש לימודים קשים עם חומר מורכב, כאשר בעקבות הסיבה הזאת, יש לא מעט סינונים בעת הקבלה למוסד הלימודים. חומר הלימוד הוא ברובו תיאורטי, כאשר אין באמת הכנה מעשית למה שמחכה לסטודנטים ברגע שיגיעו לעולם שבחוץ.
תנאי הקבלה ברוב מוסדות הלימוד נעים בין 600 ל-700, כאשר יש גם דרישה ל-4 יחידות במתמטיקה. לא מעט סטודנטים נדחים עקב תנאי הקבלה הללו ומנסים להתקבל למקומות אחרים עם דרישות פחות גבוהות.
מה לומדים שם?
בלימודי כלכלה הסטודנטים ייתקלו בקורסים מגוונים בנושא כגון: מקרו כלכלה, מיקרו כלכלה, מימון, מבוא להסתברות וסטטיסטיקה, כלכלת ישראל, דוחות כספיים, מיסוי תאגידים, אקונומטריה, חשבונאות פיננסית, כלכלה ניהולית. כמו כן, הסטודנטים ילמדו מתמטיקה (איך אפשר בלי מתמטיקה במקצוע כמו כלכלה), אנגלית
סטודנטים שבוחרים במסלול שמשלב כלכלה יחד עם חשבונאות, יכולים להמשיך לשנה רביעית על מנת ללמוד לקראת מבחני הסמכה לראיית חשבון. בסופו של יום, הסטודנטים לוקחים גם לימודי ראיית חשבון כי במידה וחלילה לא יעברו את מבחן ההסמכה, יוכלו לפתח קריירה ככלכלנים לדוגמא.
איך מתקדמים ללימודים מתקדמים?
בוגרי החוג לכלכלה בתואר ראשון ממשיכים לתואר שני בתחום, כאשר יש להם את האפשרות לבחור בחוג הנושק למקצוע שלמדו כגון: מנהל עסקים, חשבונאות, ניהול משאבי אנוש. ישנם גם כאלה שמעדיפים להתמחות בתואר השני שלהם בתחום אחר לגמרי בו הם רוצים לעסוק, בזמן שהחומר אותו למדו בלימודי כלכלה ישמש להם רק ככלי עזר בתחום זה.
נשלב חוגים ונצליח
אחד השילוב שסטודנטים בוחרים הוא כלכלה יחד עם ניהול. אלה שבוחרים במסלול הנ"ל חושבים כבר צעד אחד קדימה, כאשר הם מעוניינים בניהול כלכלי בעתיד, או פשוט יעדיפו את אחד להשתמש בידע שרכשו בכלכלה באחד מתחומי הניהול בו יעסקו בעתיד.
ישנו מסלול שבו סטודנטים משלבים כלכלה עם חשבונאות, משפטים, משאבי אנוש ועוד. ברגע שלוקחים שילוב של כלכלה יחד עם משפטים, אומנם יש כאן מחשבה על שני מקצועות שאפשר יהיה להשתלב בהם בעתיד, אך צריך לקחת בחשבון שבינתיים מדובר בלימודים אינטנסיביים ולא פשוטים.
בסופו של דבר, רוב הסטודנטים לכלכלה נרשמים למסלול דו חוגי, שבו הם יכולים לשלב את התחומים הקשורים ללימודיהם, כשהם מעוניינים להתמקצע עוד בעולם העסקים שבו בחרו לעסוק בעתיד.
סיימתי עם התואר, מה עכשיו?
סיימתם בשעה טובה את תקופת הלימודים, קיבלתם את תעודת הסיום שתוכלו לתלות אותה על הקיר או לתת להורים שלכם להתגאות בה בפני המשפחה והשכנים, אבל סביר להניח שאתם שואלים את עצמכם איך מתקדמים מכאן ?
בוגרי כלכלה יכולים להשתלב בעמדות מפתח במשק, חלקם מוצאים את עצמם עובדים בחברות השקעות שונות, מנתחים שווקים ובעיות כלכליות וחלקם עוסקים במסחר בינלאומי. כמובן שיש עוד אופציות רבות כמו ייעוץ השקעות ופיננסי כפי שכבר נאמר.
שכר- בוגרי כלכלה יכולים להיות רגועים מבחינת השכר ההתחלתי שלהם בתחום בממוצע כלכלנים בלי ניסיון מרוויחים בין 7,000 ל-9,000. מכאן אפשר להסיק שכלכלנים שמגיעים לעמדת ניהול כספים נהנים ממשכורת שמתחילות ב-18,000 ויכולות להגיע גם ל- 50,000. כלומר, מבחינת ענייני שכר, כלכלנים יכולים להסתכל על עולמם עם משקפיים ורודות.
ישראל או חו"ל- ישנם סטודנטים המעדיפים ללמוד כלכלה בארצות אחרות בשל העובדה שתנאי הקבלה באוניברסיטאות בעולם נוקשה ומכאן שהרמה גבוהה מאוד. חבר'ה צעירים שלא מתקבלים למוסדות לימוד אקדמיים אלו, בוחרים להישאר בארץ ומנסים את מזלם להתקבל במקומות עם תנאים יותר נוחים.
תחום הכלכלה עשיר מאוד באופציות שיש לו להציע לעיסוק בתום תקופת הלימודים. אף על פי שההיצע של הכלכלנים כיום גבוה וגורם לתחרות רבה במשק, ניתן עדיין למצוא מקום עבודה עם משרה שתהווה בסיס התחלתי טוב לקריירה. במקרה הכי גרוע, תמיד אפשר לנסות להתקבל לאחד ממוספי הכלכלה בעיתונות ולכתוב על החברים מהפקולטה שעשו את זה באמת.