לימודי מדעי החיים
מדעי החיים הוא תחום החוקר את החיים על פני כדור הארץ, בהתייחסות להתפתחותם, השלכות קיומם על כדור הארץ ויחסי הגומלין ביניהם. מדובר בענף לימודים יוקרתי שכן הוא מהווה בסיס למקצוע הרפואה. הרפואה משתמשת בחיי היומיום במדעי החיים שכן הם כוללים מחקרים ביולוגיים שמשמשים בסיס להתפתחות הרפואה.
מדעי החיים ממלאים תפקיד מרכזי בהתפתחות האנושות במאה ה-21. אנשים המתעסקים בתחום זה, מתמודדים עם אתגרים קשים כגון: שמירת מערכות אקולוגיות הנמצאות בסכנת הכחדה, סיפוק אנרגיה ומזון לאוכלוסיה העצומה של כוכב הלכת שלנו, הענקת בריאות ואיכות חיים למי שחולה במחלות קשות ובפגמים גנטיים וסוגיות נוספות.
רקע החוג
לימודי מדעי החיים נמשכים שלוש שנים, כשבסיומם מקבלים הבוגרים תעודת סיום BA.
תוכנית הלימודים שואפת להקנות לסטודנטים ידע בסיסי וכלים הדרושים לעיסוק בבעיות ברמה המולקולארית התאית, האורגניזמים והעל-אורגניזמית (סביבתית). החוג מעניק ללומדים ידע על חקר החי- חקר של יצורים חיים וסביבתם. מדובר בלימודים המשלבים בתוכם מידע רחב על תחומים מגוונים.
האם זה מתאים לי ?
תוכנית הלימודים מותאמת לסטודנטים שרואים את עתידם בביצוע מחקרים הן במדע והן בתעשיות עתירות ידע בתחומים שונים (לדוגמא, גנטיקה). חבר'ה שנרשמים לחוג הם אנשים בעלי ראש מדעי ומתמטי, אשר מעוניינים לחקור נושאים כמו: זואולוגיה, תאי הגזע, פסיכו ביולוגיה, ואף להרחיב את האופקים בתחום מדע החיים.
היתרונות של לימודי מדעי החיים
מדובר בלימודים המכילים מגוון רחב של תחומים (ביולוגיה, פיסיקה, מתמטיקה, כימיה, תכנות, גנטיקה, אקולוגיה ועוד), כך שהבוגרים רוכשים ידע רחב, ואף כלים שיעזרו להם להשתלב בתחומי המחקר והעשייה בשורה הראשונה של המדע.
מדעי החיים משמשים בסיס לתחומים רבים כגון: כלכלה, השבחת מזון, השבחת חומרי גלם לתעשייה ועוד. משתמע מכך, שהתחום של מדע החיים הינו עיקרי על פני כדור הארץ, בזמן שהרבה תחומים מחיינו נשענים על מדע זה, אשר שואף לקדמם.
החסרונות של לימודי מדעי החיים
לא ניתן להסתפק בתואר ראשון במדעי החיים, לרוב יש צורך תואר שני על מנת לפתח קריירה בתחום בין אם זה בתעשייה או בין אם זה במעבדות, מכוני מחקר או אפילו בחברות ההייטק השונות. התואר הראשון אינו יכול להבטיח באופן וודאי תעסוקה בתחום מדעי החיים.
מה לומדים שם ?
לימודי מדעי החיים מכילים מגוון רחב של נושאים, ביניהם: אבולוציה, מדעי המוח וההתנהגות, סיסטמאטיקה, אקולוגיה, ביולוגיה תאית והתפתחותית (זואולוגיה), גנטיקה, מדעי הצמח (בוטניקה), ביואינפורמאטיקה, וטרינריה, פסיכולוגיה ופסיכו ביולוגיה, חקלאות, חקר תאי הגזע, מתמטיקה, פיסיקה, פרוטאומיקה (חקר חלבוני הגנים), פיזיולוגיה, הנדסה גנטית, אוקיאנוגרפיה וכדומה.
איך מתקדמים ללימודים מתקדמים ?
מסיימי התואר הראשון במדעי החיים יכולים להמשיך ללימודים מתקדמים. תואר שני במדעי החיים מתעסקים בהשתלמות ובמחקר מעמיק בתחומי הביולוגיה השונים. תוכנית הלימודים מעמיקה את ידיעותיהם של הסטודנטים, מרחיבה את תחומי התמחותם, ואף מאפשרת להם לרכוש כלים ומיומנויות, אשר יעזרו להם לבצע מחקר בתחום. כתוצאה מכך, מסיימי התואר השני יידעו כיצד לגשת לבעיות במחקרים שונים, בזמן שהם ילמדו טכניקות ניסויית מגוונת ובנוסף, ילמדו להשתמש בטכנולוגיות חדשות. לומדי התואר השני יכירו את כל החידושים בתחומי הביולוגיה, יעקבו אחרי ספרות חדשניות, ילמדו לפתור בעיות יסוד במדעי החיים ויכירו נושאים מתחומים שונים בביולוגיה.
נשלב חוגים ונצליח
לימודי מדעי החיים משולבים לרוב עם ביולוגיה, בזמן שהסטודנטים ילמדו על חקר החי, על מחקר ביולוגי אשר תורמים לקידום תחומים נוספים ועוד. בסופו של דבר, מדובר בשילוב נפוץ בקרב החבר'ה הצעירים.
אפשרות נוספת שסטודנטים יכולים לבחור היא שילוב יחד עם כימיה, כאשר מדובר בעוד תחום מעולם המדעים. השילוב של השניים יעיל לסטודנטים, בזמן שהם יכולים לשלב בין השניים ברגע שיתחילו לעבוד בתום הלימודים וכמו כן, אפשר ללמוד מדעי החיים יחד עם פיזיקה, כאשר התחום האחרון מציע לא מעט אפשרויות עיסוק.
סיימתי עם התואר, מה עכשיו ?
עכשיו, כשהגעתם סוף כל סוף לרגע המיוחל של קבלת תעודת הסיום, אפשר לראות באילו משרות תוכלו להשתלב בתעשייה. להלן חלק מהעבודות האפשריות: השתלבות בחברות ההייטק בתחום הביואינפורמאטיקה, לעסוק בהוראה (סטודנטים ילמדו לימודי הוראה בזמן התואר הראשון), השתלבות באקדמיה, עבודה כחוקרים ומפתחים במכוני מחקר בתחומי הביולוגיה, הבוטניקה, הגנטיקה ועוד.
שכר- בוגרי תואר ראשון במדעי החיים, אשר מתחילים לרוב לעבוד במחקר, מרוויחים בממוצע משכורת שנעה בין 5,000 ל-7,000. אנשים העובדים בביואינפורמאטיקה מקבלים שכר שמוערך ב-10,000, ואף יכול להגיע ל-15,000. עובדי מעבדה מרוויחים בממוצע 10,000, כשהם מגיעים גם ל-12,000 פלוס, כשהדבר תלוי כמובן במעמד ובשנות הוותק.
ישראל או חו"ל- רוב הסטודנטים לומדים את המקצוע כאן בארץ, כאשר לא חסר מוסדות אקדמיים, שאליהן ניתן להתקבל. חלק מהבוגרים נשאר לעבוד בישראל, כשישנן עבודות המתבצעות בשיתוף פעולה עם מכוני מחקר או חברות הייטק מחו"ל. ישנם בוגרים רבים ששואפים לעבודה בארץ זרה, ולכן הם מנסים להתקבל למשרות המוצעות לישראלים צעירים.
בסופו של יום, מדובר בלימודים הכוללים בתוכם תחומים רבים הנוגעים לחיינו. אין אחד שיכול לחלוק על חשיבות מדעי החיים עקב העובדה שמדעים אלו תומכים ברפואה בכל נוגע לתרופות ונוגדנים, אנטומיה ופיזיולוגיה, וכן לניסויים בבעלי החיים. ניתן לראות את יישום מדעי החיים גם בתחום האקולוגיה- מדעים אלו מלמדים כיצד להתמודד ולמנוע בעיות של זיהום האוויר, כשהם תורמים למאמץ ההגנה על איכות הסביבה. אפשר לומר שמדעי החיים משפרים את התנאים על פני כדור הארץ.