לימודי רוקחות
בזמן שסטודנטים לרפואה עוסקים בגוף האדם, לומדי רוקחות מתעסקים עובדים עם חומרים שונים הנרקחים עבור מחלות מסוימות. תואר ראשון ברוקחות הוא הצעד הראשון שלכם בדרך להפוך לרוקחים מן המניין.
מדובר בלימודים שהם בעצם חלק בלתי נפרד ממדעי הרפואה, הכוללים שלושה ענפים: פרמקולוגיה- עוסק בחקר השפעת חומרים פעילים ביולוגית על יצורים חיים. התחום השני- רוקחות העוסק ברוקחות פיסיקלית, במערכות להפצת תרופות, במעבדות ברוקחות, בפרמקוקינטיקה ועוד. התחום השלישי- כימיה רפואית/ כימיה תרופתית, החוקר את סינתזת התרופות, ועוסק בתחומי מחקר נרחבים, ביניהם: מולקולות אנטי סרטניות, מולקולות אנטי ויראליות וכו'.
רקע החוג
לימודי רוקחות נמשכים ארבע שנים, כשבסיומן מקבלים הבוגרים תעודת סיום B.Pharm. בתום התואר, נדרשים הסטודנטים להשלים שישה חודשי סטאז' על מנת לקבל רישיון עבודה ברוקחות מטעם משרד הבריאות.
מטרת הלימודים היא להכשיר רוקחים לעבודה בבתי מרקחת קהילתיים ומוסדיים, וכן לתעשייה ומכוני מחקר. תוכנית הלימודים מעודכנת ומותאמת להתפתחות הגדולה שחלה במדעי הבריאות בעשורים האחרונים. הלימודים עוזרים לרוקח הצעיר להבין באופן מעמיק את מנגנוני הפעולה של חומרי הרפואה, ובכך הוא יכול להפוך ליועץ העיקרי בנושא הטיפול התרופתי. תוכנית הלימודים כוללת קורסים במדעי הטבע הבסיסיים, מדעי בריאות הבסיסיים ולימודי רוקחות.
האם זה מתאים לי ?
מדובר בלימודים המתאימים לאנשים בעלי יכולת גבוהה בתחומים כמו: ביולוגיה, כימיה, פיזיקה, חשבון דיפרנציאלי ואינטרגלי ועוד. חלק מהרוקחים צריכים להיות שותפים לתהליך מורכב של פיתוח וייצור תרופות, דבר שנמשך כמה שעות ודורש עבודה מרובה. רוקחים צריכים להבין תהליכים פתולוגיים בבסיס מחלות מסוימות. בנוסף, חלק מהרוקחים צריכים לדעת לקבוע איזה טיפול תרופתי הכי מתאים למטופלים ספציפיים, וחלקם מייעצים ומכוונים לגבי שימוש בתרופות.
היתרונות של לימודי רוקחות
אחד היתרונות של לימודי רוקחות הוא שמי שחלם על לימודים בחו"ל, קיימת בפניו האפשרות. ישנם מוסדות אקדמיים באירופה, אשר מקבלים סטודנטים ישראלים. כל מי שיש לו מספיק כסף לממן את הלימודים והמחייה בארץ זרה, צריך לקפוץ על ההזדמנות ולנסות להתקבל לאחת מהמכללות או האוניברסיטאות בחו"ל.
לא חסרים מקומות עבודה לרוקחים צעירים, כך שכל מי שמתחיל ללמוד את התחום, יכול להיות רגוע בעניין זה. בוגרי התואר משתלבים בקופות חולים, מערכות בריאות ובתעשייה השונה, כמובן ברגע שקיבלו את הרישיון לעסוק ברוקחות.
יתרון נוסף הוא שעבודתו של הרוקח דינאמית ומאתגרת כל פעם מחדש. הרוקחים מתעסקים עם חומרים שונים, כאשר הם אלה הצריכים לייעץ למטופלים על תרופות מסוימות ובנוסף לכך, לתת מידע רלוונטי והכוונה בכדי שאותם אנשים יידעו מה לעשות לאחר מכן.
החסרונות של לימודי רוקחות
אחד החסרונות הבולטים בלימודי רוקחות בישראל הוא שישנם מקומות מעטים שמלמדים אותו בארץ. מי שמעוניין ללמוד את התחום, הרי צריך לקוות שהוא יתקבל לאוניברסיטת ירושלים או אוניברסיטת בן גוריון באר שבע. האופציה השלישית והאחרונה שקיימת היא המכללה האקדמית להנדסה בירושלים, שם מציעים תואר ראשון בהנדסת תרופות.
עבודתו של הרוקח אינה פשוטה, כאשר חלק מאנשי המקצוע נאלצים לעבוד שעות רבות בתהליך פיתוח וייצור של תרופות מסוימות. בסופו של התהליך, הרוקחים צריכים לוודא שאכן התרופה שנוצרה תקינה לשימוש. במילים אחרות, שהלקוח שלהם לא יקבל בטעות תרופה לא נכונה.
מה לומדים שם ?
לימודי רוקחות כוללים מגוון רחב של נושאים, ביניהם: ביולוגיה, אנטומיה, כימיה רוקחית, תרופתית ופיסיקלית, אנליזה תרופתית, פיזיקה, מכניקה וחשמל לרוקחים, פיזיולוגיה של האדם, מיקרוביולוגיה, ביוכימיה, ביולוגיה מולקולארית, אימונולוגיה ואימונולוגיה קלינית, פתולוגיה כללית ומערכתית, תזונה, פרמקולוגיה, כימיה של חומרי טבע, פרמוקוקיניטיקה, ביורוקחות, טוקסיקולוגיה וטוקסיקולוגיה קלינית
איך מתקדמים ללימודים מתקדמים ?
סטודנטים לתואר ראשון ברוקחות יכולים להמשיך להתקדם ללימודים מתקדמים בתחום. תואר שני (M.Sc.Pharm) מקנים לסטודנטים ידע מעמיק בתחום. להלן חלק מהנושאים הנלמדים: מדעי הרוקחות, רוקחות קלינית, כימית- תרופתית, חומרי טבע ופרמקולוגיה. במסגרת לימודי המוסמך נדרשת הכנת עבודת גמר.
קיימת בפני סטודנטים בתואר שני ברוקחות האפשרות לעבור לתכנית לימודים לתואר דוקטור ב"מסלול ישיר" לאחר שנה אחת של לימודי מוסמך (תואר מוסמך אינו מקנה זכות לקבלת רישיון לעסוק במקצוע הרוקחות).
כמו כן רבים מתלמידי רוקחות ממשיכים ללימודי וטרינריה.
נשלב חוגים ונצליח
לימודי רוקחות נלמדים בתוכנית של מסלול חד-חוגי, אשר כוללת בתוכה תחומים רבים ומגוונים כגון: אנטומיה, ביולוגיה, פיזיקה, מכניקה וחשמל, ביוכימיה, פיזיולוגיה ועוד. השלוב הנ"ל כל התחומים מהווה בסופו של דבר בסיס עבור הרוקחות.
הלימודים לא משלבים חוג נוסף מחוץ ללימודים, כאשר תוכנית הלימודים מתמקדת רק בנושא של הרוקחות. שילוב החוגים הינו פנימי, בזמן שהסטודנטים מקבלים מידע רחב, בו יוכלו להשתמש בעת עבודתם.
סיימתי עם התואר, מה עכשיו ?
סוף כל סוף הגיע הרגע המיוחל, תקופת הלימודים הגיעה לסיומה, ועכשיו נותר לראות היכן תוכלו לעבוד בתור רוקחים: אוניברסיטאות, מכוני מחקר, גופים ממשלתיים העוסקים בבקרה ופיקוח של מערכות הבריאות, חברות מסחריות העוסקות ברוקחות, קופות ובתי חולים, בתעשיית הביוטק, בתעשייה הפרמצבטית והביו טכנולוגיה.
שכר- בוגרי תואר ראשון ברוקחות מרוויחים בממוצע משכורת שנעה בין 5,000 ל-7,000. רוקחים קהילתיים בקופות חולים מרוויחים 9,000, ואף יכולים להגיע ל-10,000 ומעלה. רוקחים בעלי וותק של כמה שנים, יכולים להגיע לשכר שמגיע לסביבות ה-15,000.
ישראל או חו"ל- חבר'ה צעירים שמעוניינים ללמוד רוקחות ובמקביל חולמים על לימודים בארץ זרה, הרי מנסים להתקבל למוסדות אקדמיים בחו"ל, בהם מלמדים את התחום הנ"ל. בארצות כמו: הונגריה, מולדובה, רומניה ועוד, ניתן למצוא לימודי רוקחות לתואר ראשון, ואף קיימת האפשרות להמשיך ללימודים מתקדמים. ישנם גם סטודנטים, אשר מסיימים ללמוד בחו"ל וממשיכים לעבוד שם במוסדות מדע ומחקר.