לימודי וטרינריה
מדי שנה, מתוך מועמדים רבים מתקבלים רק 55 ללימודי וטרינריה בבית הספר לרפואה וטרינרית ע"ש קורט השייך לאוניברסיטת ירושלים וממוקם בפקולטה לחקלאות ברחובות. מספר המתקבלים המצומצם של המתקבלים נובעת מהרצון ליצור כוח אדם איכותי שיעסוק בתחום וכן מהעבודה שבישראל, רק האוניברסיטה העברית בירושלים רשאית ללמד רפואה וטרינרית. זו אחת הסיבות שלא מעט צעירים נוסעים ללמוד את המקצוע בחו"ל.
לימודי וטרינריה בישראל הם לימודי תואר שני. המועמדים המבקשים להתקבל ללימודים אלו, חייבים לסיים תואר ראשון באחד המקצועות הבאים, ביולוגיה, רוקחות, חקלאות, רפואה, רפואת שיניים, מדעי הטבע, מדעי המעבדה הרפואית, הנדסה ביו רפואית, מדעי הים, ביוטכנולוגיה ופסיכוביולוגיה. לפיכך, על מנת להיות וטרינר בישראל צריך ללמוד לפחות 7 שנים. יש לציין, אדם שהורשע בעבירה שיש עמה קלון לא יכול להחזיק ברישיון וטרינרי.
כיצד בנויים לימודי וטרינריה?
לימודי וטרינריה מתחלקים לשני חלקים. החלק הראשון נמשך שלוש שנים ובו לומדים הסטודנטים בפקולטה לחקלאות ברחובות את רזי המקצוע מבחינה תיאורטית ומעשית, באמצעות הרצאות, סמינרים, תרגילים, עבודה במעבדות ותרגול מעשי באבחון וטיפול בעלי חיים. בחלק זה לומדים הסטודנטים את מקצוע הוטרינריה הקדם קליני והקליני. בשנה הרביעית ללימודיהם, עוברים הסטודנטים ניסיון מעשי בבית החולים הוטרינרי בבית דגן. התמחות זו כוללת עבודה בבית חולים, טיפול בחיות בזמן אמת, צפייה בניתוחים, עריכת בדיקות, עבודה עם בעלי מקצוע, ביקורים בחוות שונות, עבודה בספארי ובגני חיות ועוד.
השנה הרביעית איננה שנת הסטאג' כמו ברפואה מאחר ובשנה זו הסטודנטים לא מקבלים משכורת (ובלימודי רפואה כן מקבלים).
חשוב לציין, כל מה ששמעתם על תקופת ההתמחות של סטודנטים לרפואה נכונה גם לתקופת ההתמחות של סטודנטים לרפואה וטרינרית. את רוב יומם הם מבלים בבית החולים, עושים משמרות לילה ובסופי השבוע שלהם הם כוננים ולעיתים קרובות הם מוקפצים לבית חולים כדי לעזור לרופאים.
למי זה מתאים?
מיותר לציין שלימודי וטרינריה מתאימים לאנשים שאוהבים חיות ורוצים לטפל בהם. אך אהבה לחיות איננה מספיקה כדי להיות וטרינר. על מנת לעבור את תקופת הלימודים, צריך בעל כוח רצון, יכולת השקעה, סבלנות, יכולת ריכוז והקשבה גבוהה, ובעיקר להיות מוכן להשקיע ארבע שנים, לפחות, מחייו בלי לילות ובלי ימים.
תואר שני וטרינריה -דרישות
דרישות הקבלה של בית ספר לוטרינריה הן, תואר ראשון באחד המקצועות הבאים, ביולוגיה, רוקחות, חקלאות, רפואה, רפואת שיניים, מדעי הטבע, מדעי המעבדה הרפואית, הנדסה ביו רפואית, מדעי הים, ביוטכנולוגיה ופסיכוביולוגיה עם ממוצע ציונים 85. כמו כן צריכים להיכללבתואר הקורסים הבאים: אימונולוגיה, פיזיקה, גנטיקה, ביוכימיה, פיסיולוגיה של בעלי חיים או אדם, אנדוקרינולוגיה, ביולוגיה, מיקרוביולוגיה, מתמטיקה, סטטיסטיקה. בקורסים אלו צריכים להציג המועמדים ציון 80 ומעלה.
דרישות נוספות של בית הספר הן, ציון פסיכומטרי של 600 ומעלה עם פטור באנגלית, אזרחות ישראלית וניסיון מעשי של חודש בעבודה עם חיות (שבוע במרפאה, שבוע בעבודה עם סוסים, שבועיים במשק בעלי חיים).
קיבלתם רישיון לעסוק בוטרינריה, מה עכשיו?
אחרי שסיימתם את הלימודים וקיבלתם רישיון לעסוק בוטרינריה ממנהל השירותים הוטרינרים במשרד החקלאות, עומדות בפניכם מספר אופציות: כמו רופאים של בני אדם גם אתם יכולים לבחור להתמחות בתחום מסוים (למשל רפואת סוסים, גנטיקה של בעלי חיים, רפואת עדר, רפואה ימית, מיקרוביולוגיה ועוד) חלק מההתמחויות נערכות בישראל וחלק תאלצו לעשות בחו"ל.
אופציה נוספת היא לעסוק במחקר. בית החולים בית דגן מציע מסלול מחקרי לסטודנטים שלו במהלכו בוחנים דרכים לשיפור בריאות בעלי החיים השונים ולעיתים מגלים במחקרים אלו דרכים לשפר את בריאותם של בני האדם.
אופציה עיקרית אליה פונים רוב הסטודנטים היא לפתוח קליניקה משלכם , להצטרף לקליניקה קיימת או לעבוד בארגון שדואג לבעלי חיים. במידה ואתם בוחרים לפתוח קליניקה משלכם, זה ידרוש מכם השקעה כספית גדולה, ימי עבודה ארוכים וקשים, סבלנות ולא מעט עבודת פרסום ושיווק.
אך זה בעצם הגשמת החלום בשמו פניתם ללמוד וטרינריה, לא?