לימודי רפואה
מי לא חלם בילדותו ללבוש את החלוק הלבן של הרופאים, לחקור את הגוף האנושי ויתרה מזאת, להציל חיי אדם שזוהי המצווה הגדולה ביותר. משך זמן הלימודים לתואר ברפואה הוא יותר ארוך משאר התארים, אך הגודל של הסיפוק של הסטודנטים לאחר מכן, אזי לא יסולא בפזמדי שנה מתקבלים רק כ-400 מועמדים למסלול הלימודים של מדעי הרפואה, וזאת לאחר סינון קפדני של ממוצע בגרויות וציון בפסיכומטרי. למרות הכל למי שלא התקבל למוסד לימודים בארץ, אזי יש פיתרון נוסף. לימודי הרפואה מציעים לאותם חולמים ללבוש את החלוק הלבן, אופציה חלופית והיא לימודים בחו"ל. כן, למי שמפנטז על לימודים עם סטודנטים זרים מרחבי העולם, זוהי ההזדמנות שלו לקפוץ על המציאה. רק קחו בחשבון שלימודים בחו"ל עולים "טיפה" יותר יחד עם כסף למחייה.
רקע החוג
לימודי רפואה הם לימודים שנמשכים 7 שנים (שש שנות לימוד+שנת סטאז'), שבסופם הסטודנטים מקבלים תעודת BA במדעי הרפואה. סטודנטים שלומדים באוניברסיטת בן גוריון בנגב ובאוניברסיטת
תל אביב מקבלים תואר MD ברפואה, כמו רפואה פנימית, רפואת משפחה, כירורגיה, רפואת חירום, רפואה מונעת, רפואת ילדים, נוירולוגיה. אלו שלומדים בטכניון בחיפה ובאוניברסיטה העברית בירושלים, מקבלים את שני התארים.
לימודי הרפואה מקנים ידע רב הן במדעי החיים והן בחקר גוף האדם, כאשר בנוסף לכך הסטודנטים מקבלים כלים לעבודה עם אנשים, עזרה לבני אדם שבמצוקה, הפגת כאב והצלת חיים, דבר שאין לו מחיר. הלימודים הנ"ל מאפשרים נושאים רבים של הרפואה, כך שיש לא מעט אופציות לסטודנטים לבחור בהתמחות בהן אם זה רפואת ילדים, פיזיותרפיה, שיניים וכ"ו.
מדעי הרפואה משלבים במהלך הלימודים מדעים אחרים כגון: מדעי החיים, פיזיולוגיה, מיקרוביולוגיה, גנטיקה ועוד.
זה מתאים לי ?
לא כל אחד נולד להציל חיים או לעזור לאנשים שמתלוננים על כאב כזה או אחר. הרי זה ברור שגם מי שנולד לרפא פצע, לא דווקא נועד לתכנת מחשב. לימודי רפואה, מתאימים למי שרואה בעדיפות ראשונה אצלו עזרה לזולת, כאשר הוא ישים בצד את השעות הארוכות שבהן הוא יבלה בבית החולים יחד עם העבודה האינטנסיבית הכרוכה בדבר. סביר להניח שכוס קפה תהיה לעזר במהלך העבודה. מי שבוחר להיות רופא, אזי עליו להיות סבלני כי במהלך הקריירה הוא ייתקל באינספור מטופלים, כך שסבלנות היא שם המשחק פה יחד עם כימיה ותקשורת. בנוסף לכך, כל מי שאוהב ביולוגיה ואוהב לחקור את גוף האדם ולרפא אנשים אצלו זה חלום, מתאים לתפקיד.
היתרונות של לימודי רפואה
כפי שצוין בתחילתו של המאמר, אין יתרון יותר גדול מאשר הצלת חיים, שהרי זוהי מצוות קודש וגם הסיפוק הגדול ביותר של אלו ההופכים בסופו של דבר להיות רופאים. לכל מי שמחפש עוד כמה יתרונות בלימודי רפואה, הרי הנה הם לפניו.
אין ספק שלימודי רפואה הם קשים ומורכבים, אך בתום השנה השישית, הסטודנטים נכנסים לשנת סטאז' שדרכה הם נכנסים לעבודה וממשיכים לקבל התמחויות רבות עד לרגע שהם עובדים. סטודנטים לרפואה לא צריכים להתרוצץ בין חברות השמה על מנת לחפש עבודה, כאשר מוסד הלימודים דואג להם עד שהם נכנסים פנימה- לעולם הגדול של בתי החולים.
כל מי שלומד רפואה יכול לגלות את מיטב הסודות על הגוף האנושי, משהו שאנשים אחרים לא יודעים, או שאולי גם לא מעדיפים לדעת. זהו יתרון גדול עבור סטודנטים לרפואה, כאשר אלה יכולים לנצל את אותם סודות על מנת לעזור לבני משפחה או חברים.
יתרון נוסף הוא שכל מי שחולם ללמוד בחו"ל, אזי יכול להגשים את חלומו. ישנם סטודנטים שמעדיפים ללמוד בארצות אחרות את לימודי הרפואה עקב הדרישות הגבוהות שיש בארץ. מי שנוסע לחו"ל, אז מגיע לאחת מארצות הבאות: הונגריה, איטליה, רומניה , מולדובה, צ'כיה, פולין ואוקראינה.
החסרונות של לימודי מדעי הרפואה
מדעי הרפואה הוא אחד ממקצועות הלימודים בארץ שאליו תנאי הקבלה מאוד קשים. תנאי הקבלה הראשוניים מורכבים מממוצע ציון בגרות של 110 וציון פסיכומטרי של 750. מי שחשב שבזאת מסתיימים הקשיים, עדיף שיחשוב עוד פעם. ברגע שעוברים את תנאי הקבלה הראשוניים, הסטודנטים צריכים לעבור מבחני מו"ר/ מרק"ם/ או ראיונות אישיים בהתאם למדיניות של כל מוסד לימודים.
חסרון נוסף הוא המשכורת הלא מספקת שיש לרופאים, וזאת למרות העבודה הקשה והשעות הרבות בהן נמצאים מחוץ לבית. צריך לקחת בחשבון שמדובר בעבודה שרואים בה יותר את המטופלים מאשר את המשפחה, כאשר הזמן הפנוי מתמעט.
מה לומדים שם ?
על מנת להפוך לרופאים, על הסטודנטים ללמוד את מדעי הרפואה שכוללים בין היתר את תחומי בריאות הציבור ורפואה קלינית. במהלך השלוש שנים הראשונות, לומדים נושאים קדם- רפואיים, חומר תיאורטי, וקורסים שונים כמו: פיזיולוגיה, ביוכימיה, ביולוגיה, היסטולוגיה ואנטומיה.
שש השנים בהן לומדים את התואר במדעי הרפואה מתחלקות לחצי- בשלוש השנים הראשונות לומדים הסטודנטים באופן תיאורטי ולאחר מכן מקבלים את התואר. לאחר מכן, הם יכולים להתחיל בלימודי המשך ובשלב מאוחר יותר, הרופאים לעתיד בוחרים בהתמחות ספציפית. החצי השני של הלימודים נקרא 'לימודים קליניים', בהם הסטודנטים עובדים בבתי החולים השונים לצידם של רופאים מומחים. בשפה הרפואית החצי השני נקרא 'bed side learning'. ברגע שהסטודנטים מסיימים את השלב הקליני, הם מקבלים רישיון זמני לעסוק ברפואה, ואז מתחילים את שנת ההתנסות (סטאז'). במהלך הסטאז', עוברים הסטודנטים התמחות בעבודה בבית החולים ולאחר מכן, מקבלים רישיון קבוע לעסוק ברפואה.
איך מגיעים ללימודים מתקדמים
בתום לימודי מדעי הרפואה יחד שנת ההתנסות, יכולים בשלב מאוחר יותר הבוגרים ללמוד לתואר שני ושלישי. רופאים בדרך כלל לא משלבים קריירת מחקר יחד עם עבודתם עקב העומס הרב. למי שרוצה ללמוד עוד בתחום הרפואה, יכול להתקדם ללימודים בנושאים שונים כגון: גנטיקה של האדם, מיקרוביולוגיה, סיעוד קליני ועוד. אותם תחומים מעניקים הסמכה בתחום ויש גם המעניקים תואר דוקטור של אותו נושא ספציפי.
נשלב חוגים ונצליח
תחום לימודי רפואה הוא מאוד מורכב הכולל בו לא מעט תתי תחומים, דבר המאפשר לסטודנטים ליהנות מכמות אדירה של ידע. מפה נובעת העובדה שבלימודי רפואה, סטודנטים בדרך לא משלבים נושאים כמו מחשבים או מנהל עסקים, אך יש כאלה שממשיכים ללמוד את התחום האחרון כדי לנהל בית חולים בעתיד. כפי שנאמר ברקע של החוג, לימודי רפואה משלבים מדעים אחרים כמו: מדעי החיים, מיקרוביולוגיה, גנטיקה ועוד. לכן עקב העובדה שהלימודים מאוד אינטנסיביים ועמוסים, לא נוטים סטודנטים לשלב נושאים אחרים.
סיימתי עם התואר, מה עכשיו ?
כפי שצוין במהלך המאמר, סטודנטים למדעי הרפואה נכנסים לסטאז' בתום השנה השישית ללימודים, כאשר לאחר מכן מצפות להם התמחויות רבות וגם כניסה לעבודה.
ניתן לומר שבתחום הרפואה לא חסרים תתי תחומים שאותם ניתן לבחור. כמו שנאמר קודם, יש כאלו שמעדיפים לטפל בילדים, יש כאלה שאוהבים את עולם השיניים, ישנם כאלה שמעדיפים את הפיזיותרפיה והרשימה עוד ארוכה.
שכר- שכר ממוצע של מתמחה במדעי הרפואה נע בין 10,000 לבין 13,000 ₪, זאת בעקבות המיתון שיש בארץ. אין ספק שיחד עם שדרוג התפקיד, ייהנה הרופא ממשכורת שנעה בסביבות ה-18,000 עבור מומחה, בזמן מנהל מחלקה ירוויח קרוב ל-27 אלף, ושלא לדבר על מנהל בית החולים שיסתפק בסכום של כ-49 אלף.
ישראל או חו"ל- רוב הסטודנטים הן המסיימים לימודים בארץ והן המסיימים בחו"ל, מעדיפים לעבוד בבתי החולים בארץ, מה גם שכנראה הם לא רוצים להתרחק מהמשפחות. יש אבל גם את אלה שמסיימים ללמוד למשל בהונגריה ויירצו להמשיך לעבוד שם. בינינו, אין כמו לטפל בישראלי המצוי ולהעביר איתו צחוקים בזמן שנותנים לו תרופה.
לסיום, כל מי שמתקבל ללימודי מדעי הרפואה, סביר להניח שיקבל סיפוק גדול מעזרה לאנשים והדרך לעבודה סלולה עבורו.