מדריכים ומאמרים בנושא
עיצוב החברה: כיצד לקחת חלק במדיניות ציבורית ולבחור את הנתיב הנכון
למדיניות הציבורית יש תפקיד מכריע בעיצוב חייהם של הפרט והקהילה. הכוונה לפעולות ולהחלטות שגופים ממשלתיים נוקטים כדי לטפל במגוון סוגיות חברתיות, כלכליות וסביבתיות. כתוצאה מכך, מעורבות בתחום המדיניות הציבורית עשויה להיות גם מספקת וגם בעלת השפעה. מאמר זה ינחה אתכם כיצד להיכנס לתחום במדיניות ציבורית, בחירת הנתיב הנכון וקביעת ההתאמה של תחום זה עבורכם.
כיצד לקחת חלק במדיניות ציבורית
הצעד הראשון..
לימודי מדיניות ציבורית
מנהל ציבורי הוא מכלול של כל המוסדות הציבוריים הפועלים במדינה, כאשר מדיניות ציבורית היא הדרך שבה גורמים אנושיים מתנהלים בתוך הארגונים הציבוריים הפועלים בסביבה פוליטית. מדובר בעצם בחוג ממדעי החברה, שמי שיעסוק במקצוע הנ"ל בעתיד, יתעסק בכמה מהנושאים הבאים: הפיכת הבירוקרטיה לכלי יעיל יותר העובד לטובת החברה האנושית והציבור, הגורמים לקשיים בקביעת מדיניות ופתרונם, דרכי יישום מדיניות, פיתוח ולימוד האסטרטגיות לשיפור השירותים הניתנים לציבור.
רקע החוג
לימודי מנהל ומדיניות ציבורית נמשכים שלוש שנים, כשבסיומן מקבלים הבוגרים תעודת סיום BA.
מטרת הלימודים היא להקנות לסטודנטים ידע והבנה בתחומים שונים הקשורים למדינה ולפוליטיקה בארץ ובעולם, הן ברמה התיאורטית והן ברמה המעשית. בחוג למנהל ומדיניות ציבורית, לומדים להכיר את מערכות המנהל הציבורי בישראל, דרכי פעולתן והסביבה הפוליטית, החברתית והכלכלית, שבה פועל המנהל הציבורי בארץ.
במהלך תקופת הלימודים הסטודנטים רוכשים כלים שיסייעו להם להתמודד עם האתגרים הניצבים בפני ממשלות וארגונים בירוקרטים בכל הרמות ובכל רחבי העולם. בצורה הזאת, יהפכו הלומדים לאנשי ניהול ציבורי וחוקרים בעלי יכולות גבוהות המסוגלים לקדם את התחום לאופקים חדשים.
האם זה מתאים לי ?
מדובר בלימודים המתאימים לאנשים השואפים לשפר את יכולותיהם הארגוניות והניהוליות, כאשר החברה והפוליטיקה בארץ מעניינות אותם. התואר נועד עבור אנשים המהווים חלק מן המגזר הציבורי או מעוניינים להשתלב בו בעתיד. מקצוע זה מאפשר התמקצעות בפעולה של עמותות וארגוני המגזר השלישי. מדובר בתואר שאטרקטיבי גם למי ששייך למגזר הפרטי או יפנה אליו כי הוא מאפשר להרחיב ידע ארגוני ולשפר התנהלות מול רשויות ציבוריות.
היתרונות של לימודי מנהל ומדיניות ציבורית
מדובר במקצוע אטרקטיבי ודינאמי, אשר מציע קשת רחבה של משרות מגוונות. ניתן להגיע דרך התואר הנ"ל למשרדי ממשלה, משרות מפתח בפוליטיקה וממשל, עבודה בשלטון המקומי והרשימה נמשכת.
יתרון נוסף שאפשר לראות בלימודים הללו, ואחד מהחשובים בחוג, הוא שזה מכיל אספקטים נרחבים בחיינו. לומדים בו כלכלה, חשבונאות, ממשל ופוליטיקה, משאבי אנוש, מדעי ההתנהגות, שיווק ועוד. החוג מאפשר לסטודנטים ליהנות ממגוון עשיר של תחומים.
החסרונות של לימודי מנהל ומדיניות ציבורית
חיסרון אחד של הלימודים האלו, הוא שלא מדובר בתואר המהווה בהכרח עבור בוגריו מקפצה לעבודה. הסיבה נובעת מכך שהלימודים הינם תיאורטיים ולא מעשיים. הלומדים חווים זאת בעיקר ברגע שהם נכסים לעבודה, ואז עליהם ליישם את מה שלמדו בכיתות.
מאחר והמנהל הציבורי נשלט על-ידי המערכת הפוליטית, הרי שהרבה מינויים שנעשים הם פוליטיים, ולא בהכרח לפי כישורים. הדבר בעצם אומר שבוגרים של התואר, יכולים למצוא את עצמם נדחים על-ידי גוף פוליטי, כי הוא יעדיף בן-אדם שבא מהתחום או שיש לו קירבה אידיאולוגית, ולא דווקא מישהו בעל כישורים גבוהים שזה עתה סיים ללמוד.
חסרון נוסף הוא תהליך ההפרטה שעוברות המערכות הבירוקרטיות הישראליות. תהליך זה יוצר מצב בו מעדיפים להעסיק אנשים בעלי התמחות בניהול מסחרי. כלומר, בוגרים ללא ניסיון תעסוקתי עשויים למצוא את עצמם מחוץ לעבודה בשל דרישה ספציפית של מערכות מסוימות. חיסרון נוסף הוא שישנם תקציבים נמוכים בכמה חברות, אשר גורם למעט תקנים אצלן.
מה לומדים שם ?
במהלך תקופת הלימודים ישנם לא מעט קורסים שמחולקים לשלוש שנות הלימוד. כמה מהקורסים הבאים יחכו לסטודנטים בשנה א': התנהגות ארגונית, ניהול משאבי אנוש, מבוא למדעי ההתנהגות, יסודות הכלכלה מיקרו, יסודות הכלכלה מאקרו, יסודות החשבונאות, סטטיסטיקה למנהל ציבורי, מבוא לממשל ופוליטיקה, מבוא למנהל ומדיניות ציבורית, שמושי מחשב לניהול, מבוא למתמטיקה ועוד. בשנה ב' אפשר למצוא חלק מהקורסים הבאים: שיטות מחקר, בסיסי נתונים, משפט מנהלי, פסיכולוגיה חברתית, מבנה חברתי של ישראל, פסיכולוגיה של קבלת החלטות, שיטות ניהול מודרניות לסקטור הציבורי, פוליטיקה של התקצוב וכ'ו. שנה ג': דיני עבודה, יסודות שיווק, כלכלת ישראל, יסודות המימון וכדומה. במהלך השנה השלישית, הסטודנטים יכינו פרויקט גמר כחלק מקורסי החובה שלהם.
איך מתקדמים ללימודים מתקדמים ?
בוגרי תואר ראשון במנהל ומדיניות ציבורית יכולים להתקדם לתארים מתקדמים בתחום (אלא אם כן ברצונם להחליף מקצוע כמובן). לימודי תואר שני במדיניות ציבורית מקנה לסטודנטים ידע תיאורטי ומקצועי להבנה, ניתוח ומחקר של היבטים מדיניים, חברתיים, כלכליים ומשפטיים של מדיניות ציבורית. בוגרי התואר השני משתלבים בארגונים מובילים במשק הישראלי במגזר הפרטי, עסקי והשלישי. ישנם בוגרים של התואר הראשון, אשר מנסים להתקבל לאחת מהאפשרויות הבאות: תואר שני במנהל עסקים, ניהול רפואי, מדעי המדינה וכדומה.
נשלב חוגים ונצליח
אחד השילובים הפופולאריים בקרב סטודנטים בחוג למנהל ומדיניות ציבורית בוחרים, הוא עם פוליטיקה וממשל, שכן מדובר בשני תחומים מקבילים. לימודי פוליטיקה וממשל הוא תחום שמתעסק יותר בגישות תיאורטיות בעוד שלימודי למנהל ומדיניות ציבוריות מתעסקים בפרקטיקה.
חוג למנהל ומדיניות ציבורית הוא חוג שיכול להשתלב למעשה עם כל תחום במדעי החברה, הרוח וכן עם החוג למינהל עסקים. מאחר ומדובר בתחום מקיף ולעיתים חופף או משלים לחוגים אחרים, אזי ששילוב חוגים, למשל, מנהל ומדיניות ציבורית עם כלכלה או מנהל ומדיניות ציבורית עם תקשורת, הם דבר נפוץ מאוד.
סיימתי עם התואר, מה עכשיו ?
כעת, בסיום התואר לאחר שלוש שנים של ישיבה מרובה על ספסל הלימודים, אפשר להתחיל את הקריירה, כאשר כל מה שנותר הוא לראות אילו משרות מחכות לכם: השתלבות בתפקידי ניהול במגזר הפרטי, השתלבות בתפקידי ניהול בסקטור הציבורי, מנהלים בעיריות, משרדי ממשלה, ארגונים חינוכיים, חברות ציבוריות, עמותות, מלכ"רים, חברות ממשלתיות, מערכת השלטון המקומי, וכמובן תמיד יש אפשרות לנסות להשיג משרות מפתח במשרדים ממשלתיים או בכנסת.
שכר- בוגרי החוג מרוויחים בממוצע משכורת שנעה בין 5,000 ל-8,000. מנהלים בעיריות ובמשרדי ממשלה מרוויחים סכום נאה שמתחיל ב-10,000 ויכול להגיע גם ל-20,000 ומעלה, כשהדבר תלוי כמובן במעמד ובשנות הוותק.
ישראל או חו"ל- בוגרי החוג למנהל ומדיניות ציבוריות מנסים את מזלם להשתלב בחברות ממשלתיות או במשרדים ממשלתיים, כאשר המטרה שלהם היא לשפר את מערכות השלטון בארץ הן ברמה הלאומית והן ברמה המקומית. לימודים ועבודה בחו"ל נועדו בדרך כלל כדי להתמחות בענפים שלא נלמדים בארץ או א מיושמים כאן, מתוך כוונה ליישם אותם כאן. מעטים יוצאים ללימודים בחו"ל מתוך כוונה להישאר שם לעבוד בתחום ועוד פחות מזה, לומדים בארץ ויוצאים לעבוד בחו"ל, שכן מדובר במערכות שונות, שלא בהכרח ניתן ליישם שם את מה שלומדים בארץ.