לימודי מזרחנות
על מנת לדעת איך לדבר עם השכנים שלך אנחנו אמורים להכיר אותם, ללמוד עליהם, לדעת את תרבותם. לכן. סטודנטים רבים בוחרים להירשם ללימודי תואר ראשון במזרחנות.
תחום המזרחנות הוא מרתק, שכן הוא עוסק בכל הקשור ליחסי הגומלין בין מדינת ישראל למזרח התיכון, הוא מלמד על ההיסטוריה והתרבות של מדינות המזרח התיכון ועל השפעת ההיסטוריה של מדינת ישראל וארץ ישראל על המזרח התיכון ולהיפך.
רקע החוג
לימודי מזרחנות נמשכים שלוש שנים, כשבסיומן מקבלים הבוגרים תעודת סיום BA.
תוכנית הלימודים הנ"ל מקנה ידע בסיסי לסטודנטים על התרבות וההיסטוריה של המזרח התיכון (על מגוון היבטיהן: פוליטיקה, חברה, דת, תרבות, כלכלה) מצמיחת האיסלאם ועד ימינו. בנוסף לכך, החוג מקנה שיטות מחקר בהיסטוריוגרפיה במדעי התרבות ובמדעי החברה, ומטפחת חשיבה ביקורתית על המחקר המזרח-תיכוני.
האם זה מתאים לי ?
לימודי מזרחנות מתאימים לאנשים המעוניינים להיות מזרחנים או לחקור לעומק את הנושא של המזרח התיכון. כמו כן, מדובר בלימודים המתאימים לחבר'ה שרוצים ללמוד על הדת האסלאמית, ללמוד את היסוד של השפה הערבית, ובכלל כל מה שקשור למזרח התיכון. בנוסף לכך, מדובר במקצוע שמותאם לאנשים המעוניינים לתרום למדינה.
היתרונות של לימודי מזרחנות
מדובר בלימודים שמכילים בתוכם כמה תחומים המשיקים לנושא של מזרחנות כמו: מדעי המדינה, מדעי החברה, מדעי הרוח, היסטוריה, תרבויות ושפות, ממשל ופוליטיקה ויחסים בינלאומיים (יחב"ל). בתום הלימודים, הסטודנטים יוצאים עם ידע נרחב של כל התחומים יחדיו, דבר אשר ישמש להם ככלי עזר בעבודתם.
תנאי הקבלה ללימודי המזרחנות, הרי הם לא נוקשים, כאשר הציון המינימאלי בבחינה הפסיכומטרית הנדרש בחלק ממוסדות הלימוד עומד על 520 ומעלה. בחלק מן המוסדות האקדמיים, ניתן להתקבל רק על סמך ממוצע 100 בבגרויות פלוס 85 במבחן אמי"ר, כשאין צורך בציון פסיכומטרי.
לימודי המזרחנות עשויים להוביל אתכם לקריירה מאתגרת ומרתקת, שבה לא יהיה לכם משעמם לרגע. העבודות תחום הממשל והפוליטיקה או ביחסים בינלאומיים, דינאמיות. בסופו של דבר, כל אופציות העיסוק מעניינות וסביר להניח גם לא מרדימות.
החסרונות של לימודי מזרחנות
אחד החסרונות של לימודי מזרחנות הוא שבתחום זה, הסטודנטים צריכים להמשיך לתארים מתקדמים על מנת להשתלב באחת מן המשרות השוות. גופים ממשלתיים או ארגונים פוליטיים, מקבלים אליהן רק אנשים בעלי תואר שני ומעלה.
חיסרון נוסף הוא שבשל העובדה שרוב העבודות דורשות תואר שני בתחום המזרחנות, הרי אלה שסיימו תואר ראשון והחלו לעסוק כמזרחנים, אז השכר שלהם לא מספק במיוחד. משכורות על סמך תואר ראשון במזרחנות לא גבוהות וכתוצאה מכך, חלק מהסטודנטים בוחר ללמוד את התחום עבור הרחבת הידע האישי מבלי להמשיך לעבוד כמזרחנים.
מה לומדים שם?
תוכנית הלימודים של החוג למזרחנות מתעסקת עם מגוון רחב של נושאים, ביניהם: תולדות הארצות המוסלמיות מראשית האיסלאם ועד ימינו, דת האיסלאם ומוסדותיה, התרבות במזרח התיכון ובמדינות המוסלמיות, לרבות פוליטיקה, דת, ממשל, תרבות, מגדר ועוד. כמו כן, הסטודנטים לומדים תחומים כמו: יחסי הגומלין וההשפעות ההדדיות של מדינות המזה"ת עם העולם המערבי, היסטוריה של ארצות האיסלאם בימי הביניים ובעת החדשה, היסטוריה עולמית, לימודי יסוד בערבית, המזרח התיכון במאה העשרים, חקר תרבות, שיטות מחקר בהיסטוריוגרפיה במדעי התרבות ובמדעי החברה, תולדות אירופה, הקניית ידע בשפה הערבית הספרותית ועוד. ישנה אפשרות לסטודנטים ללמוד גם לתעודת הוראה על מנת להפוך למורים או מרצים בתחום.
איך מתקדמים ללימודים מתקדמים?
מסיימי התואר הראשון במזרחנות, אשר מעוניינים להתקדם במקצוע, הרי ממשיכים לתואר שני. תוכנית הלימודי בתואר השני מעודדת את הסטודנטים לחקור באופן עצמאי ומקורי. החוג אף תומך בלומדים לפנות לכיווני לימוד ומחקר חדשים. הסטודנטים יוצאים לפעמים לבקר בארצות האזור במזרח התיכון על מנת להעמיק במחקרם, כאשר יש להם בתוכנית הלימודים גם סדנאות בינלאומיות.
נשלב חוגים ונצליח
לימודי מזרחנות יכולים לשלב כמה חוגים רלוונטיים, ביניהם: מזרחנות יחד עם פוליטיקה וממשל- שילוב המאפשר ללמוד על ההיסטוריה של המרחב הגיאוגרפי בו אנו חיים, כמו גם על תיאוריות והבנה מעמיקה של ההיסטוריה הפוליטית בישראל ובמדינות מובילות בעולם. חוג נוסף שמשתלב עם מזרחנות הוא היסטוריה של עם ישראל- מדובר בשילוב מתבקש, אשר מאפשר לקבל תמונה שלמה ונכונה יותר של המרחב הגיאוגרפי בו אנו חיים. ראשית הציונות והגשמתה עם הקמת מדינת ישראל, קשורה עמוקות להתפתחויות ההיסטוריות במזרח התיכון הערבי. סטודנטים יכולים גם לבחור במזרחנות יחד עם פסיכולוגיה, שם הם יקבלו כלים פסיכולוגיים שיתרמו להבנת דרכי ההיסטוריה ואת פעולות המנהיגים ששינו את פניה. להלן חוגים נוספים שסטודנטים יכולים לבחור יחד עם מזרחנות: יחסים בינלאומיים, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, כלכלה, חטיבה לשפה ותרבות ערבית ותקשורת.
סיימתי עם התואר, מה עכשיו ?
כעת, רגע אחרי שסיימתם תקופה של שלוש שנות לימוד, הגיע הזמן לראות במה תוכלו לעבוד בתחום המזרחנות: השתלבות בהוראה, באקדמיה, בתחומי ממשל ופוליטיקה (אולי אחד מימכם חלם להיות איש פוליטיקה), בגופים ממשלתיים, במכוני מחקר, בחברות מסחריות במזרח התיכון וכדומה.
שכר- בוגרי התואר מרוויחים בממוצע משכורת שנעה בין 5,000 ל-7,000. אנשים המשתלבים באקדמיה, בגופים ממשלתיים, בכוחות הביטחון, בארגונים פוליטיים ועוד, הרי יש להם פוטנציאל השתכרות גבוה למדי.
ישראל או חו"ל- רוב הישראלים לומדים את התואר הראשון במזרחנות כאן בארץ, כאשר ישנם כאלו שנוסעים לארצות אחרות כדי להמשיך את לימודיהם. חלק מהלומדים בחו"ל בתואר ראשון, מממשיכים עד ללימודי דוקטורט, ואף משתלבים באחד ממכוני המחקר באותן מדינות.