לימודי פיזיותרפיה
פיזיותרפיה הוא אחד ממקצועות הבריאות. במסגרת תחום זה, עוסקים אנשי המקצוע בטיפול של אנשים עם מגבלות התפתחותיות , פגיעות או מחלות פיזיות, באנשים מזקנים ובאנשים עם קשיים פסיכולוגיים- חברתיים או נפשיים. תואר ראשון בפיזיותרפיה יכין אתכם על מנת שתוכלו בעתיד לטפל בקבוצות אוכלוסייה שונות, כשמדובר במקצוע בעל סיפוק רב.
רקע החוג
לימודי פיזיותרפיה נמשכים שלוש וחצי שנים, כשבסיומן מקבלים תעודת סיום B.P.T
הלימודים הללו שואפים להכשיר מרפאים בעיסוק בעלי יכולת לשלב בין שיקול דעת קליני, מחקר מדעי וגישה אנושית מקצועית. תוכנית הלימודים נועדה על מנת לפתח, להרחיב ולהעמיק את הידע בתחומים התיאורטיים והמקצועיים ולהכשיר אנשי מקצוע למטרות חינוך והתערבויות קליניות.
תוכנית הלימודים מתבססת על גישה אקלקטית הכוללת את מדעי הטבע והחברה ביחד, את חקר התפתחות האדם מהלידה ועד גיל הזקנה ועוד. התואר הראשון מכין את הסטודנטים להיות מרפאים בעיסוק ברמה הבסיסית באמצעות מסלול משולב של לימודים אקדמיים והתנסויות בעבודה קלינית בשטח.
האם זה מתאים לי?
לימודי פיזיותרפיה מתאימים לאנשים בעלי יכולת לאבחן בעיות, לשקם, לטפל, לייעץ ולהעניק עזרה למטופלים בעלי מגוון רחב של קשיים גופנים התפתחותיים והתנהגותיים. חשוב שמרפאים בעיסוק יהיו בעלי מיומנויות חברתיות ובינאישיות. בנוסף לכך, מרפאים בעיסוק צריכים לדעת לתכנן את הטיפולים לכל מטופל, ואף לדעת להתאים ציוד עזר. אנשים העוסקים בפיזיותרפיה, הרי צריכים לחשוב קודם כל על העזרה למטופלים ולא על עניין השכר.
היתרונות של לימודי פיזיותרפיה
מדובר במקצוע בעל חשיבות רבה, כי מרפאים בעיסוק הם מעין שליחים שעוזרים לזולת לשפר את יכולת התפקוד שלהם. מטופלים שמקבלים טיפול טוב, הרי הופכים לעצמאיים יותר, בעלי כישורי הסתגלות, בעלי יכולת לתפקד ולהשתלב במשפחה, בעבודה ובחברה. ברגע שהתוצאות הללו מגיעות לידי ביטוי, הרי שלמטפלים יש סיפוק רב מהעניין.
יתרון נוסף במקצוע של פיזיותרפיה, הוא שקודם כל לא חסרה עבודה תחום, כאשר תמיד יש אנשים הזקוקים לעזרה כדי שיוכלו לטפל בבעיותיהם. שנית, לא חסרים מקומות עבודה, כך שבמידה וחששתם לעניין המשרה, אז אתם יכולים להסיר את הדאגה מליבכם.
תוכנית הלימודים כוללת בתוכה תרגולים פרקטיים, כאשר הסטודנטים יוצאים לשטח על מנת ליישם את החומר התיאורטי שלמדו בכיתות (זאת במידה והם אכן הקשיבו בשיעור ולא חלמו שהשיעור יסתיים). הסטודנטים מתנסים קלינית מחוץ לכותלי המוסד האקדמי על מנת שיהיו מנוסים ברגע שיתחילו לעבוד בתום תקופת הלימודים.
החסרונות של לימודי פיזיותרפיה
חסרון בולט של תואר בפיזיותרפיה הוא שמדובר בעבודה שלא מכניסה שכר גבוה כמו של עורכי דין או אנשי הייטק למיניהם. בסופו של דבר, מקצוע הפיזיותרפיסט הוא גם לא פשוט, וגם לא מספק מבחינת עניין השכר.
חסרון נוסף הוא שמרפאים בעיסוק נחשפים לקהלים שונים, כאשר שיטת עבודה מול אוכלוסיה אחת, לא דווקא יכולה לעבוד מול קבוצה אחרת. מדובר בעבודה, שבה צריך להתרגל כל הזמן לעבודה מול אנשים שונים ומגוונים.
מה לומדים שם ?
תוכנית פיזיותרפיה בעיסוק כוללת מגוון רחב של נושאים כגון: דינמיקה קבוצתית, שיטות מחקר, פילוסופיה ומוסר בפיזיותרפיה, פתולוגיה כללית והיסטולוגיה, רפואה משלימה, נוירו פתולוגיה, טכנולוגיה בפיזיותרפיה, הנחייה בקבוצה, ביוכימיה כללית וקלינית, אורטופדיה, קניזיולוגיה, מדעי החברה, מדעי ההתנהגות, התפתחות סנסומוטורית נורמלית, נוירו פדיאטריה, עקרונות טיפול בפיזיותרפיה בתחומים השונים (בריאות הנפש, מוגבלויות פיזית, ילדים, זקנה וכ'ו), אבחונים קוגניטיביים ועוד. במהלך השנה האחרונה, מתבקשים הסטודנטים להכין פרויקט גמר על סמך החומר שלמדו.
איך מתקדמים ללימודים מתקדמים?
בתום הלימודים יכולים הבוגרים להשתלב בעבודה במסגרות הבריאות, החינוך והרווחה. במוסדות מגוונים כגון: בתי חולים , מכונים אמבולטוריים, קליניקות שיקום נוירולוגי, עבודות שיקום קשישים, טיפול בילדים עם ליקויי התפתחות ועוד.
נשלב חוגים ונצליח
מדובר בלימודים שנלמדים לרוב במסלול חד חוגי, כאשר הסטודנטים לומדים מגוון רחב של קורסים. תוכנית הלימודים משלבת בתוכה נושאים מחוגים אחרים כגון: מדעי הרפואה, פסיכולוגיה, פילוסופיה, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אנטומיה, פיזיולוגיה, מדעי החברה, פסיכיאטריה, אתיקה ומשפט ועוד.
השילוב של התחומים הנ"ל בתוך תוכנית הלימודים, הרי בונה בסיס לסטודנטים, שאותו יוכלו לנצל ברגע שיתחילו לעבוד, בזמן שיהיה להם מידע רחב על הרבה נושאים, בהם יוכלו להיעזר בעבודתם מול המטופלים. למשל: הלימודים בתחום מדעי החברה וההתנהגות מכוונים להבנת תהליכי התפתחות תקינה וליקויה בתחום הקוגניטיבי, הרגשי והחברתי. הלימודים בתחום הרפואה מכוונים להבנת תהליכים פיזיולוגיים של בריאות וחולי. הלימודים בתחום הפיזיותרפיה מכוונים להבנה ויישום תיאוריות וטכניקות של אבחון, טיפול ומניעה.
סיימתי עם התואר, מה עכשיו?
זהו, סיימתם את הלימודים ואתם מוכנים לצאת לדרך, אבל חכו עוד רגע, בואו נראה אילו אפשרויות עיסוק קיימות בפניכם: עבודה במכוני טיפול פרטיים, גני ילדים ובתי ספר, מרכזים התפתחותיים, מרכזים גריאטריים, מועדונים, מערכות הבריאות והחינוך, בתי חולים ומרפאות, בתי אבות, מרכזי שיקום ומרכזים קהילתיים.
שכר- בוגרי התואר מרוויחים בממוצע משכורת שנעה בין 5,000 ל-7,000.מרפאים בעיסוק במוסדות גריאטריים יכולים להגיע למשכורת שנעה סביב ה- 12,000, כאשר מרפאים בעיסוק פיזיקאלי או במסגרת שיקום יום, מקבלים שכר שמוערך ב-13,000, כשהדבר תלוי בשנות הוותק ובמעמד.
ישראל או חו"ל- סטודנטים לומדים לרוב פיזיותרפיה כאן בישראל, ואף חלקם ממשיך לעבוד במקצוע בארצנו הקטנטונת. במידה וישנם כאלו שממשיכים לתואר שני בפיזיותרפיה, הרי שחלק מהישראלים טס ללמוד בארה"ב כדי להעמיק בתחום, ונשארים לעבוד אצל הדוד סם.