טליה ט. 03/07/2011
סטודנט תואר ראשון לימודי משפטים אוניברסיטת בר אילן
מסלול לימודים
מדוע בחרת את המסלול?
חשבתי שזה יפתח לי דלתות בעתיד, גם אם לא ארצה לעסוק בתחום הספציפי.
האם היה קשה להתקבל למסלול? האם עשית מכינה?
קצת קשה מבחינת הרף של הפסיכומטרי אך לא נורא. היום אני יודעת שעלה הרף יותר ממה שהיה כשהתחלתי. לא היה צורך במכינה.
האם אתה מרגיש שהמסלול ענה על הציפיות שלך?
ענה בצורה חלקית
המסלול עונה על הציפיות מבחינת המטרה שלי כשניגשתי אליו- אני עדיין ממאמינה שהוא יפתח לי דלתות בעתיד. מצד העניין- ההרצאות והקורסים בכלל הרבה פחות מעניינים ממה שציפיתי.
על איזה קורס/מרצה היית ממליץ?
הייתי ממליצה על קורס משפט חוקתי של ד"ר גידי ספיר (בעצם הוא חובה אז אין מה להמליץ...), נשים נפגעות עבירה במשפט הפלילי של עו"ד הדר דנציג- רוזנברג וכן על רפואה משפטית של ד"ר חן קוגל.
על איזה קורס/מרצה לא היית ממליץ?
הרבה.... רוב קורסי החובה די משעממים. בקורסי הבחירה- צנעת הפרט במשפט העברי. לא היו לי עוד המון קורסי בחירה וממה שכן הרוב היו דווקא די מוצלחים לעומת הקורסים הכלליים.
מה דעתך על רמת המרצים - (מקצועיות, יחס אישי, נגישות לסטודנטים)?
8
מבחינת מקצועיות- מעולים. מבחינת נגישות לסטודנטים- על הפנים. מבחינת הכריזמה (אם לקרוא לזה כך, ז"א- עד כמה הם מוצלחים ומעניינים)- משתנה ממרצה למרצה. חלקם דמגוגים ונואמים בחסד ולחלק לא הייתי נותנת להיות מורים אפילו בבי"ס יסודי- כאלו שמקום במחקר מובטח אך הרטו
מהי רמת הלימודים בחוג - (רמת מתרגלים, שעורי עזר, תרגולים, כמות סטודנטים בהרצאה וכו')?
9
רמת לימודים גבוהה. שיעורי תרגול בכל קורסי החובה הכבדים. המתרגלים נבחרים בד"כ מסטודנטים מצטיינים בשנה ד' או עו"ד שכבר עוסקים בתחום כך שבד"כ הם ברמה מאוד גבוהה. מבחינת נוכחות בשיעורים- תלוי כמובן עד כמה הקורס והמרצה מעניינים. רוב הקורסים במשפטים אינם דורשים
מה חסר לך בתואר?
לא עולה בדעתי משהו כרגע. ברור שחסר המון- כמו כולם.
אני מניחה שמלגות תמיד היו יכולות לסייע :)
אולי שיהיו יוצר אופציות שילוב עם התואר (כהרבה משלבים עם תואר משני בכלכלה או תואר ראשון ושני משולב אבל אם אתה רוצה לשלב עם משהו אחר אז קשה מאוד לבנות מערכת שלא תתנגש)...
נקודה אחת חזקה ונקודה אחת לשיפור
נקודה חזקה: נגיעה מאוד חזקה לחיי היומיום- המשפט הישראלי, פוליטיקה. זה נוגע ממש בכל תחום בחיים כך שכמעט בכל שיעור ניתן לפתוח במשהו אקטואלי. גם העבודות והמטלות במסגרת הקורסים (עד כמה שהן רבות מאוד ומעיקות) בד"כ על נושאים אקטואליים כך שאתה לא משתעמם למוות.
נקודה לשיפור: לימודי משפטים אינם קשים (לא מבחינה אינטלקטואלית. לא מבחינת שעות הלימוד- בד"כ 3 ימים בשבוע וגם הם לא מהבוקר עד הערב) וניתן לשלב חיים יחד עם הלימודים- עבודה, משפחה, חיי חברה וכו', אולם העומס המוטל על הסטודנטים הוא רב מאוד- מטלות קריאה רבות עד כדי בלתי אפשרויות בכל קורס, כל שיעוקר, כל יום. אף אחד כמובן לא עוקב אחריך אם אתה עושה או לא אך אלו הרוצים מגלים מהר מאוד שפוט לא ניתן להקיף את כמות החומר אלא אם כן תשעבד עצמך ללימודים. יש גם עבודות רבות לכל אורך הסמסטר והמבחנים בסוף אינם פשוטים וכוללים כמות חומר רבה כ"כ שאתה מתייאש מראש לנסות ולזכור הכל. מעבר לכך, הנק' הכי משביזה היא הנרמול- הציון הוא יחסי ולא ממש שלך ואם יש ממוצע גבוה מדי אז יש פקטור שלילי וזה מבאס מאוד! בסופו של דבר הרוב מקבלים ציון על הממוצע (נע בין 78-80, בד"כ 78) ויש מעט שמצטיינים ומעט שנכשלים. קשה לקבל ציונים גבוהים מאוד (סביבות ה- 90) בכל המבחנים כך שלהגיע לממוצע גבוה בתואר עצמו זה לא פשוט. מצד שני גם כמעט אין סיכוי להיכשל או לקבל ציון מאוד נמוך...
לאילו עוד מוסדות ניסית להתקבל? האם יש מוסד שניסית ולא התקבלת אליו?
ניסיתי גם לאוניברסיטת ת"א וגם לאוניברסיטה העברית. לעברית לא התקבלתי.
קמפוס
כיצד היית מגדיר את יחס המזכירות כלפי התלמידים?
7
יש הרבה מקום לשיפור. בעיקר בכל מה שנוגע לכספים (כל דבר כמעט עולה כסף- להירשם אחרי הזמן, לבטל, לאחר ברישום, לצפות המחברות בחינה... קיצור- לא סתם אנחנו עובדים עם התואר). מעבר לזה- במזכירות מאוד נחמדים אך לא יצא לי כ"כ הרבה להצטרך להם כך שאני לא מתאימה לענות על השאלה.
האם רמת המתקנים במוסד מספקת?
7
תמיד יש מקום לשיפור אבל ברמה הכללית הכל די בסדר. יש רשת אלחוטית בכל מקום כמעט באוניברסיטה. מזגנים בכיתות. ספריות רבות שאפשר ללמוד בהן (במיוחד הספרייה של משפטים- ענקית- 3 קומות שבאים אליה סטודנטים מכל הפקולטות ללמוד). חניות בתות האוניברסיטה הם רק לבעלי פריבילגיה ואין לי מושג איך מקבלים אותה. לא רלוונטי כמובן לסטודנטים האביונים שבינינו. המחשבים לא מתקדמים במיוחד שזה מבאס והקפטריות יקרות (במיוחד כשמחליפים אותם בבתי קפה ואז בכלל אין לך ברירה אלא להתרושש בשל הצורך בקפאין).
מה חסר או היית שמח שיהיה?
מגורים
היכן אתה גר?
אצל ההורים
לפעמים נעזרת במשפחה שגרה במרכז. לפעמים בחברות במעונות- כל האופציות פתוחות....
האם המקום בו אתה מתגורר מתאים לסטודנטים?
המעונות אני יודעת שמאוד מתאימים על אף שאני לא מתגוררת שם. יש כל מה שנחוץ למיטב ידיעתי. התחבורה הציבורית לאוני' היא אחד הדברים הכי בעייתיים (אם אתה לא גר בעיר). מצד שני תרבות הטרמפים נפוצה מאוד ומקובלת ככה שתמיד מסתדרים די מהר.
עבודה
האם אתה עובד בזמן התואר?
עובדת בצורה מלאה (יחד עם הלימודים בצורה מתונה, בזמן מבחנים בפרופיל נמוך ובזמן חופשות שבוע מלא יום מלא) במשרת טרום- התמחות במשרד עו"ד.
האם אפשרי לעבוד במהלך התואר? מאיזו שנה? האם המעסיק גמיש?
אפשרי לחלוטין. אין שעות לימוד רבות באוני'. בד"כ משנה ב' כי שנה א' אתה רק נכנס לתחום ולא מכיר שום דבר. הרבה משרדים לא מחפשים בכלל מישהו פחות משנה ב'. גמישות המעסיק תלויה במזל שלך כמובן- ברור שזה עניין שצריך לברר מראש. מעסיק גמיש הוא אחד שמקבל את העובדה שאתה סטודנט וע"כ מגיע רק בימים ובשעות שאינך לומד וכן אחד שנותן להוריד פרופיל (מאוד להוריד אפילו) בתקופת מבחנים. בד"כ הציפייה (המובנת מאליה) מצד המעסיק המתחשב תהיה שאתה תשלים את השעות שהחסרת בתקופת פוסט מבחנים- קרי החופש שלך.
האם ישנה עבודה לסטודנטים באזור? מהן העבודות הנפוצות?
עבודות סטודנטים באזור יש המון- תמיד אפשר את כל העבודות המזדמנות (חנויות בקניון, מלצרות וכו'- מאוד נפוץ)- כיוון שזה מרכז יש הרבה אופציות. הרבה סטודנטים עובדים בתוך האוני' דבר שגם הוא מאוד נוח (יש מאגר משרות לסטודנטים מעוניים שהאוני' מציעה- בספריות,
עבודות מנהליות, קפטריות, אגודת הסטודנטים ועוד). כמובן שמי שרוצה יכול לחפש בתחום ויש המון משרדים קטנים בסביבה. היתרון- שפצור של הקורות חיים. יתרון ענק!!!
חיי חברה ופנאי
כיצד מבלים באזור (פאבים, קולנוע, בתי קפה, ספורט)?
חיי חברה- בפוטנציאל- מעולים. פשוט סטודנטים למשפטים הם עם חרשן אז לא יוצאים הרבה אבל אם יש לך את החבורה שלך אז אין ספק שיש הרבה לאן לצאת. אנחנו נפגשים הרבה גם סתם לערבים בתוך האוני', ארוחות צהריים, קבוצות לימוד וכד'. בנוסף יש הרבה לאן לצאת בסביבה, גם הרבה מקומות כשרים (החבר'ה החילונים תמיד מתחשבים בקטע) ובכלל האווירה החברתית בפקולטה נעימה וכיפית, מפרגנת ומשתפת.
האם הקשר בין הסטודנטים טוב?
מעולה. יש אווירה טובה מאוד של שיתוף. לא מורגשת תחרותיות בכלל (שעל-פניו די קיימת בתחום). לא כולם מכירים את כולם בגלל הגודל, בד"כ נוצרות חבורות חבורות אבל לכל אחד יש גם חברים מפה וגם משם וסה"כ האווירה הכללית כיפית מאוד!
ממשיכים הלאה
האם אתה רואה את עצמך ממשיך ללמוד כאן גם לתואר שני?
תואר שני בתחום אחר. תואר ראשון נוסף וכו'- בהחלט רואה את עצמי ממשיכה בב"א. לא בתחום אבל.
האם ניסית להשתלב בתחום שלמדת? האם כבר השתלבת?
אני כבר משולבת בתחום- סגרתי התמחות בפרקליטות המחוזית האזרחית לאחרי שאסיים את התואר ואני עובדת כבר למעלה מחצי שנה בטרום- התמחות במשרד עו"ד. אני חייבת לציין שלעבוד בתחום הרבה הרבה יותר מעניין מללמוד אותו ואני נהנית מאוד. עשיתי גם מס' ראיונות- לחלק מהמוקמות התקבלתי ולחלק לא ואני יכולה רק לומר שכמו כל ראיון עבודה- זה לא פשוט....
לגבי רמת השכר המוצעת- טרום התמחות זה משתנה ממקום למקום. יש כאלה שנותנים מינימום ויש כאלה שמעל. אני מקבלת 25 לשעה אבל מגיעה מתי שנוח לי והתנאים מעולים. לגבי ההתמחות בעתיד- שכר כמו של כל עובד ציבור (תבדקו את מזה....).
הטיפ של טליה ט.
תחשבו טוב טוב אם זה באמת מה שאתם רוצים ואל תלכו לפי מה שקראתם בספרים של ג'ון גרישם וכאלה- הפרקטיקה והאקדמיה שונות כמו שמיים וארץ. אולי כדאי לבוא להיכנס למס' הרצאות במס' קורסים שונים בשביל להבין קצת יותר טוב מה זה אומר לפני שמחליטים.