לראשונה בישראל מנוע חיפוש לימודים המאפשר לכם לדעת מה חושבים סטודנטים ובוגרים על התארים המעניינים אתכם

ביקורת מקיפה על:
תואר ראשון לימודי תקשורת חזותית בית ספר בצלאל

ערן פ. 14/03/2013
סטודנט תואר ראשון לימודי תקשורת חזותית בית ספר בצלאל
מסלול לימודים
מדוע בחרת את המסלול?
כי ידעתי שזה מסלול רחב ורווגוני שמתייחס לתקשורת חזותית ולא לתחום בודד כגון: צילום, אמנות, צורפות, אופנה וכו'. כי ידעתי שאני אדם שאוהב עיצוב גרפי ואיור ואת מדיום הדפוס ובחוג הזהו אלו דברים שאפשר ללמוד עליהם מקרוב ולהתמחות בהם ברמה מקצועית כדי שאוכל לצאת על העולם ולעבוד והשתכר בכבוד בתור מעצב ויוצר. בחרתי בחוג הזה כי ידעתי שאני רוצה לעבוד ברמה מקצועית בעיצוב גרפי ויצירה אך לא היה לי את הידע או האמצעים לצאת אל השוק עדיין והחוג יכול לעזור לי בכך שהחוג מתייחס לעולם העיצוב והיצירה ברמה המקצועית וגם ברמה הפילוסופית והאמנותית. בחרתי בחוג הזה משום שזה מסלול שמפתח את המחשבה לא פחות ממה שהוא יכשיר אותי להיות ביצועיסת, כדי להיות יוצר טוב יותר ועצמאי יותר לא משנה באיזה אופן אני אשתלב בתעשיית העיצוב והיצירה. זה חוג שמאפשר הסתכללות כללית במידה מסויימת על העולם, אך הרבה הרבה יותר מודעת, רגישה, רציונאלית, פונקציונאלית ואמנותית ומקצועית והכל במקביל.
האם היה קשה להתקבל למסלול? האם עשית מכינה?
לא היה קשה להתקבל למסלול זה, ולא עשיתי מכינה על מנת להתקבל למסלול זה אך כן למדתי רישום וציור במקום שלא נועד להכנה בכדי להתקבל למקום כמו בצלאל. כן היו קשיים, אך אלו היו קשיים שנבאו ממני ולא מן התוכן של המבחנים או התהליך והאופי שלו, הכוונה היא ללחץ, חרדה ופחד. אלו דברים שהתלוו לתהליך ההרשמה והקבלה שלי לבצלאל אך הם לא מנעו ממני להתקבל בהצלחה. בסופו של דבר התהליך היה מאוד מהנה ומאתגר, גיליתי על עצמי דברים חדשים ולמדתי בזכות המבחנים שזה כיף לפתוח את הראש ולעמוד מול אתגר שכזה.
האם אתה מרגיש שהמסלול ענה על הציפיות שלך?
ענה בצורה מלאה
אני אמנם רק בשנה ב' של המסלול אך עד כה אני מקבל מהלימודים הרבה יותר ממה שיכלתי לדמיין. אם הייתי צריך להסביר במשפט אישי: למדתי לראות את העולם בצורה אחרת. המסלול נותן לי כלים טכניים ודרך ראייה ומחשבה שמאפשרים לי ליצור בצורה חכמה ומודעת, זהו הנכס הכי גדול שקיבלתי עד כה מן המסלול וזה מאוד חשוב לי. בנוסף למדתי טכניקות רבות של ציור, איור, רישום, צילום וקיבלתי כלים רבים שעוזרים לי ובהחלט עניינו אותי לפני הלימודים ואני שמח מאוד שלמדתי אותם עד כה.
על איזה קורס/מרצה היית ממליץ?
"שפת האיור", שנה ב'.
על איזה קורס/מרצה לא היית ממליץ?
"מעיצוב גרפי לתקשורת חזותית", קורס טיאורתי של השנה הראשונה במחלקה להיסטוריה וטיאוריה.
מה דעתך על רמת המרצים - (מקצועיות, יחס אישי, נגישות לסטודנטים)?
8
אגיד מראש דבר שאני מאמין שחשוב לציין, אך אני לא רואה אותו כדבר רע: המרצים הם אינם מורים אלא מעצבים, יוצרים, צלמים ומתקשרים חזותית מן העולם ומן התעשייה עם נסיון רב וחכמת חיים, אך הם אינם בעלי ידע פתגוגי בהוראה. לאחר שזה נאמר, המרצים מראים מקצועיות כה גבוהה שאני נפהם מן הידע שלהם כל פעם מחדש, הם מדריכים מעולים וניתן ללמוד מהם עד אין סוף. ברמת היחס האישי, ישנם מרצים שנותנים יותר ויש כאלו שנותנים פחות אך הכל טלוי באישיות שלהם, אך הם אינם אף פעם מתנהגים רע או נותנים יחס לא טוב לסטודנטים, מדובר באנשים רגישים ומקצועיים שמתייחסים אלינו כקולגות ומעריכים אותנו כל עוד אנחנו מעריכים אותם חזרה, יש כבוד הדדי ויחס מקצועי בין המרצים לסטודנטים. ברמת הנגישות, רוב המרצים נגישים עד כמה שהם יכולים, חשוב לזכור שמדובר באנשים שקריירת הלימוד שלהם היא רק חלק מהחיים שלהם ויש להם את העבודה שלהם בתחום היצירה שבו הם עוסקים ולכן חלקם לא מצליחים להיות נגישים לסטודנטים לאחר שעות הלימודים, אך הם תמיד מנסים ומציינים כי אנו יכולים לפנות אליהם במייל וגם טלפונית כשאנו בתקופה לחוצה.
מהי רמת הלימודים בחוג - (רמת מתרגלים, שעורי עזר, תרגולים, כמות סטודנטים בהרצאה וכו')?
9
גם בבצלאל יש מתרגלים ושיעורי עזר אך בשביל הקורסים הטיאורטים של המחלקה להיסטוריה וטיאוריה. אלו שיעוריי עזר יעילים שמועברים ע"י בוגרי המחלקות השונות שעוזרים להתכונן למבחנים וממקדים אותנו בצורה מקצועית בידע שעלינו לדעת. בנוסף לאקדמיה בצלאל חשוב מאוד להעשיר את הידע שלנו ולחסוף אותנו לכמה שיותר יוצרים ואמנים והם מראים זאת ע"י כמות עצומה של הרצאות ואירועים שהם מארגנים במהלך כל השנה בבית הספר, ישנם הרצאות וסדנאות של אמנים אורחים מן הארץ ומהעולם מידיי שבוע, לאורך כל השנה. כמות הסטודנטים באירואים אלו היא תמיד גבוהה.
מה חסר לך בתואר?
אחת המאפיינים הבולטים ביותר של המסלול הזה היא האינטנסיביות שלו. כחלק מתהליך הלמידה אנחנו נמצאים תמיד בעומס גדול ונדרשים לעמוד בכמות גדולה של הגשות ובדדליינים קצרים ולחוצים כחלק מההכשרה שלנו. זה נובע מהסתכלות כללית של המחלקה כלפי הסטודנטים בטענה שאנו צריכים להתרגל לעומס ולחיים כאלה לקראת יציאתנו לשוק. אני מאמין שזו צריכה להיות החלטה אישית של כל סטודנט כלפי אופי הקרייה שהוא יבחר לעצמו לאחר הלימודים ולכן חסר לי בתואר הזה בהחלט - פחות הכללה מצד המחלקה.
נקודה אחת חזקה ונקודה אחת לשיפור
נקודה חזקה: בקורסים השונים במהלך כל סמסטר מועברים תכנים שונים אשר משלימים אחד את השני בצורה מדהימה. זה משמש ועוזרת עם התמודדות עם התרגילים ושיעורי הבית בכל קורס.
נקודה לשיפור: בחלק נרחב מהקורסים בשנה השניה יש תרגילים רבים שאנו נדרשים לעשות בקבוצות של 2 ומעלה. אנו מקבלים חופש מוחלט לבחור עם מי אנו מעוניינים להצתוות מתוך הכיתה בשביל התרגילים הללו. זו אינה נקודה טובה בשביל הלימודים במסלול הזה משום שנוצרות קבוצות קבועות של סטודנטים בתוך הכיתה שתמיד בוחרים לעבוד אחד עם השני כל פעם מחדש. זו תופעה קבוע וגדולה, מעבר לכמה יוצאי דופן שמחליטים שהם בעד גיוון, אך בסופו של דבר החופש הזה לבחור בעצמנו עם מי לעבוד בתרגילי קבוצות פוגעת האפשרות שלנו לחוות עבודה עם אנשים שונים. אני חושב שעל המחלקה להחליט שהחלוקה תעשה ע"י המרצים והמחלקה בכל קורס.
לאילו עוד מוסדות ניסית להתקבל? האם יש מוסד שניסית ולא התקבלת אליו?
ניסיתי להתקבל בנוסף לשנקר ולמכון הטכנולוגי בחולון. לשנקר לא הצלחתי להתקבל.
קמפוס
כיצד היית מגדיר את יחס המזכירות כלפי התלמידים?
7
אני מודע לכך שלמזכירות המחלקה יש עבודה רבה אך השעות שהמזכירות מאפשרת קבלת קהל לסטודנטים אינן מספיקות.
האם רמת המתקנים במוסד מספקת?
8
המתקנים במוסד נהדרים, הם מתקדמים, מתופחים ומושקעים, עדכניים ועונים על כל הצרכים שלי. חדרי הלימוד והאודיטוריומים מאובזרים ומאפשרים את מיטב הלמידה. האקדמיה משקיעה המון בחורה, מערכות מחשוב, ציוד מתאים, חוות מחשבים, חוות מדפסות, שולחנות אור, מעבדות כאלו ואחרות ועוד הרבה. בכל סדנא בכל מחלקה ישנם אסיסטנטים מקצועיים שעוזרים כל הזמן לכל סטודנט מכל מחלקה. ישנם מערכות המחשבים בסיפרייה ובחוות המחשבים כל הזמן מתעדכנות ומשתפרות. ישנו מחסן ציוד שניתן להזמין ממנו ציוד יקר ואייכותי בשביל פרוייקטים ועבודות.
מה חסר או היית שמח שיהיה?
מגורים
היכן אתה גר?
דירה שכורה – שותפים
דירה שכורה בשכונת הגבעה הצרפתית קרוס לקמפוס
האם המקום בו אתה מתגורר מתאים לסטודנטים?
המקום בו אני גר מנותק מן העיר לטובת הייתרון של קרבה אל הקמפוס, אך המקום אינו לגמריי מותאם לסטודנטים. יש מרכז מסחרי שכונתי דל עם מגוון מצומצם של חנויות שלא מאפשר תחרות או מכירים זולים. יש כמות גדולה של חנויות הכרחיות שאין בשכונה: סניף דואר, חנות תמבור, הלבשה, מקומות בילוי ותרבות, ספרים וציוד משרדי - אלו חנויות שלא קיימות והחוסר שלהן מורגש מאוד. לעומת זאת אלו שכן קיימות הכי קרוב הן בתוך קמפוס הר הצופים והן נסגרות בשעות מוקדמות והמחירים בהן גבוהים.
עבודה
האם אתה עובד בזמן התואר?
אני עובד רק בחופשות שבין שנה לשנה, במלצרות / עבודה בבית מלון.
האם אפשרי לעבוד במהלך התואר? מאיזו שנה? האם המעסיק גמיש?
תמיד ניתן לעבוד במהלך התואר, אין שום דבר שאוסר את זה והמעסיקים בד"כ גמישים מאוד אך זה מאוד קשה עד בלטי אפשרי. לא ניתן להתמודד עם יותר ממשמרת אחת או 2 במהלך השבוע. זו משימה מאוד קשה שמסבכת את לוח הזמנים ומגבילה מאוד. זה לא תמיד מתאפשר מוזה אינדיבידואלי לכל סטודנט.
האם ישנה עבודה לסטודנטים באזור? מהן העבודות הנפוצות?
העבודות הנפוצות הן מלצרות, מלונאות, עבודה בפאבים, מסעדות וכו' מקומות עבודה שכאלו נמצאים ברובם במרכז העיר ובאיזורי הבילוי כגון המושבה הגרמנית ועין כרם. אלו מקומות רחוקים אחד מן השני ורחוקים מהקמפוס, המעונות והגבעה הצרפתית ולא תמיד ניתן להתקבל אליהן בגלל שמעסיקים אינם מוכנים לשלם על מונית בשעות מאוחרות בלילה. בשביל מי שבוחר לגור בעיר בעיה זו אינה מורגשת.
חיי חברה ופנאי
כיצד מבלים באזור (פאבים, קולנוע, בתי קפה, ספורט)?
פאבים, בעיקר פאבים. לשבת עם החברים בפאב זה הדבר הכי מהנה ופשוט שאפשר לעשות ויש הרבה פאבים במרכז העיר שסטודנטים אוהבים לשבת בהם. יש פאבים בסמטאות של שוק מחנה יהודה שפועלים בלילות ומארגנים הופעות. ישנו פאב אחד בגבעה הצרפתית עם מחירים הכי זולים בעיר, הפאב היחידי שמאפשר למי שגר בשכונה הזו להנות בערב. דברים נוספים שנורא מומלץ וכייף לעשות זה לשבת בחומוסיות בעיר או במסעדות שבתוך שוק מחנה יהודה. העיר העתיקה היא מקום נהדר לבלות בו עם חברים ועם מצלמה.
האם הקשר בין הסטודנטים טוב?
באופן כללי, במהלך שעות הלימודים וכאשר נפגשים בקבוצות, בכיתה, באירועים חברתיים גדולים, הקשר בין הסטודנטים הוא ממש טוב. אך הרבה מהסטודנטים רואים את תקופת הלימודים שלהם בירושלים כדבר נטרלי ונפרד מן החיים שלהם, כלומר היום זה מאוד נפוץ לשכור דירה או לגור במעונות במהלך השבוע ולחזור כל סוף שבוע אל ההורים או החבר/ה ואין כמעט קשר משותף במהלך הסוף שבוע וזה דבר מורגש.
ממשיכים הלאה
האם אתה רואה את עצמך ממשיך ללמוד כאן גם לתואר שני?
המסלולים לתואר שני של בצלאל הם מעטים והם במחלקות אחרות וגם כוללים מסלול הוראה, אלו אינם מסלולים שאני מעוניין בהם. בנוסף ללא קשר לכך שאין תואר שני בעיצוב תקשורת חזותית הלימודים במסלול שלי הם לא דבר שאמורים להמשיך לתואר שני בכלל. במהלך 4 שנים מכינים אותנו לקראת תקופה שבה יוצאים אל העולם ומנסים לעשות קרייה ומשם צוברים נסיון וממשיכים להתפתח ולחקור.
האם ניסית להשתלב בתחום שלמדת? האם כבר השתלבת?
כל הרעיון מאחורי החוג הזה והלימודים הללו הם ללמוד על מנת להשתלב בחום ובתעשייה. האם ניתן לעשות את זה במהלך הלימודים? זה טללוי בכל סטודנט וסטודנט, אני אישית עדיין לא התחלתי אך אני חושב על כך לקראת השנה השלישית או הרביעית של הלימודים.
הטיפ של ערן פ.
להיות מוכנים לעבודה קשה ולתהליך קשה ומייגע. אל תשלו את עצמכם, הלימודים האלו דורשים הרבה וזה אף פעם לא ניהיה קל יותר. אבל ככה זה בחיים, אף פעם לא קל ותמיד יש קושי כזה או אחר. צריכים להיות מוכנים להשקיע מאמץ רב, וכמה שיותר משקיעים כך זה משתלם יותר. ככל שמתאמצים יותר הלימודים מניבים יותר פרי וניתן להרוויח מהם יותר. זאת המשוואה- אם קשה אז זה טוב.
כל הזכויות שמורות לאתר הסטודנט © 2025