וואן גוך, גוגן, ואומנים רבים אחרים יצרו משיכה רומנטית כלפי האומן הלא מוערך בימיו וחסר הכל. אך לכל חובבי האומנות והיצירה באשר הם נכונו חדשות מרעישות: בימנו לא חייבים לעזוב את כל ענייני העולם הזה בכדי להפוך לאומנים. למעשה כל תחומי הטכנולוגיה, האדריכלות והתעשיה מציבים דרישות גבוהות בשוק העבודה ליוצרים, אומנים ואומנים. הדרך להתקבל לסוג זה של עבודה המשלבת יצירתיות ויישומים קונקרטיים, או במילים אחרות הדרך להפוך למעצב, מתחילה דרך לימודי עיצוב.
אז מה זו מכינה לעיצוב?
בישראל קיימים מעל ל20 מרכזים בהם מתקיימים לימודי עיצוב. עם זאת, המוסדות המובילים בתחום לימודי עיצוב (בצלאל, שנקר, המכון הטכנולוגי בחולון (HIT), אונ' תל אביב ועוד) נתקלים בביקוש רב מצד התלמידים הפוטנציאליים, ולכן מציבים דרישות קבלה מחמירות. תהליך המיון והקבלה משתנה מאוד ממקום למקום, אולם באופן כללי כולל 5 שלבים. תחילה יש להכין תיק עבודות, הכולל מגוון מיצירותיו של המועמם. לאחר מכן יש להגיש עבודת בית לפי נושא ואופן יצירה כפי שפורט על ידי המוסד.
מאוחר יותר מתקיימים מבחני יצירתיות: הפורמט של המבחנים משתנה ממקום למקום ומשנה לשנה, אולם באופן כללי מדובר במבחן בן כמה שעות עד יום שלם ובמהלכו נדרשים המועמדים להפגין יצירתיות ומקוריות בעזרת מגוון רחב של חומרים ורעיונות. לאחר מכן מקיימים רוב המוסדות מבחנים פסיכוטכניים (מבחני אישיות, אינטראקציה קבוצתית, יכולת למידה וכו'), ולבסוף מתקיים ראיון אישי עם וועדת הקבלה. על כל אלה יש להוסיף דרישות קדם נוספות שמציבים חלק ממוסדות הלימוד, כגון ממוצע ציוני בגרות או ציוני הבחינה הפסיכומטרית.
כפי שוודאי הבנתם, תהליך הקבלה ארוך ומסורבל. למעשה, אם בכוונתכם ללמוד לימודי עיצוב קרוב לוודאי כי תצטרכו להקדיש שנה שלמה לצורך מכינה לעיצוב או כל מסגרת הכנה אחרת לצורך השלמת תהליך הקבלה. מכינה לעיצוב, כשמה כן היא, עוזרת למועמדים לפשט כמה שאפשר את תהליך הקבלה המפרך.
בנוסף לעזרה שמציעות המכינות בתכנים המקצועיים (להלן), מסייעת המכינה לכל המשתתפים להגיש את כל הטפסים ושאר בירוקרטיה בצורה מאורגנת ומסודרת. קשה לדמיין עד כמה מאכזבת יכולה להיות דחיה או עיכוב בתהליך הקבלה רק בגלל חוסר הגשה מתאימה של כל הטפסים.
כמה זה עולה?
מכינה לעיצוב יכולה לעלות כל סכום שבין 2500 שקלים לבין 10000 שקלים לשנת לימודים, הכל לפי טיב המכינה ומגוון השירותים המוצעים בה. מכינות רבות מופעלות על ידי מוסדות בהם מתקיימים לימודי עיצוב מלאים, לדוג' מכללת קווים, ויש יסוד סביר להניח כי הניסיון הכולל של המוסד הלימודי יכול לתרום ליעילות המכינה.
מכינות אחרות, כמו מכינת קונספט בירושלים (כיום גם בתל אביב ובאר שבע) הוקמו על ידי בוגרים טריים של מוסדות לימודי עיצוב מובילים (בצלאל במקרה זה) שהשתמשו בנסיונם הטרי כתלמידים וכמעצבים לעזור למועמדים אחרים. מכינות אלה עולה סביב ה5000 שקלים.
מה זה כולל?
עבור התשלום הממוצע שלעיל תקבלו עזרה בכל אחד משלבי הקבלה. עיקר הדגש הינו תמיד על תיק העבודות, שהינו מרכיב מכריע בקבלה ולמעשה המרכיב בו ניתן להערך בצורה הטובה ביותר. בדרך כלל מוצעת סדרה של מפגשים (בדרך כלל 12-20) בני כמה שעות כל אחד, בהם נפגשים התלמידים בקבוצות קטנות (לא יותר מ12 תלמידים בדרך כלל) עם יוצרים מובילים בתחום ומתוודעים למגוון טכניקות עבודה ויצירה, וכן שומעים רשמים ועצות מאנשים המועסקים בתחום.
בנוסף, מציעות רוב המכינות כמות בלתי מוגבלת של מפגשים עם מנחה אישי שיכול לספק הכוונה ומידע חשוב לגבי בניית תיק העבודות. כאמור כל המכללות מספקות יעוץ לגבי אופן הגשת הטפסים המתאים, וכמו כן מתקיימות סדנאות הכנה לראיונות ולבחינות המעשיות.
כפי שאמרנו, התחרות למוסדות המובילים עולה משנה לשנה, ובמקרים מסויימים התחרות על מסלולים מסויימים יכולה להגיע לכדי 10 מועמדים למקום אחד. במקרים אלו בהחלט יתכן כי לא נצליח להתקבל בניסיון הראשון. מכללות רבות מציעות תנאי לימודים מסובסדים לתלמידיה שלא הצליחו בשנה שעברה ומנסים להתקבל שוב בשנה הנוכחית, ומספקים להם עזרה מיוחדת לגבי השיפורים הדרושים.
מכללות מסויימות אף מציעות קורסים חוזרים במידה שתדרש עד הקבלה למוסד המיוחל. עם זאת, חשוב לזכור כי מוסדות מסויימים מגבילים את כמות הניסיונות. כך לדוג' ביה"ס לאומנויות "בצלאל" בירושלים מגביל את ניסיונות הקבל ל2 ניסיות פר מסלול פר מועמד.
לסיכום, מכינה לעיצוב היא דרך מצויינת ליעל את תהליך הקבלה לכל מוסד לימודי עיצוב, ולנצל את השנה הדרושה להכנת תיק העבודות בצורה היעילה והמשתלמת ביותר.
וואן גוך, גוגן, ואומנים רבים אחרים יצרו משיכה רומנטית כלפי האומן הלא מוערך בימיו וחסר הכל. אך לכל.. המשך
קונפוציוס, גדול ההוגים הסינים ומגדולי הפילוסופים שראה העולם, אמר כי "אם תמצא עבודה שתאהב.. המשך